کد خبر: 12457
تاریخ انتشار: 15 تیر 1403 - 03:56
تفاوت در حساسیت گیرنده‌های درد در زنان و مردان
مردان و زنان درد را متفاوت تجربه می‌کنند و تا به حال دانشمندان علت آن را نمی‌دانستند. تحقیقات جدید بیانگر آنست که این تفاوت ناشی از تفاوت در سلولهای عصبی مردانه و زنانه است.

فراتاب: سلول‌های زن و مرد نسبت به درد متفاوت هستند. جدیدترین یافته های علمی حاکی از آن است که سلول‌های عصبی حس کننده درد از بافت‌های حیوانی نر و ماده نسبت به حساس کننده‌های مشابه واکنش متفاوتی نشان دادند، بنابراین در سطح سلولی واکنش به درد در بین دو جنس متفاوت است. به اعتقاد کاترین مارتوچی عصب شناس درد در دانشگاه دوک این نتایج می‌تواند منجر به تولید داروهای ویژه زنان و مردان شود. از طرفی این یافته می‌تواند به این سوال پاسخ دهد که چرا بعضی دردها شدت بیشتری در زنان یا مردان دارد؟

رد‌پای هورمون پرولاکتین در تجربه درد بیشتر زنان

این یافته‌ها فرانک پورکا محقق حوزه درد دانشگاه آریزونا را بر آن داشت که در مورد سلول‌های عصبی درد مطالعات بیشتری انجام دهد، او دریافت که گیرنده‌های درد مانند حسگرهای هشدار دهنده در بدن عمل می‌کنند. حسگرهای درد در پوست، اندام‌ها و جاهای دیگر از بدن یافت می‌شوند که می‌توانند محرک‌های بالقوه خطرناک را شناسایی کرده و پیام‌هایی را به مغز بفرستند که این اطلاعات به عنوان درد تفسیر می‌شوند و در برخی موارد سلول‌های عصبی می‌توانند به تحریک‌های بیرونی حساس‌تر شوند حتی حساسیت به مالش یک لباس روی پوست و آفتاب سوختگی.

در راستای این مطالعات محققان توانسته‌اند که سلول‌های بافت موش، میمون و انسان را با استفاده از اثرات دو ماده نسبت به درد حساس کنند. هورمون پرولاکتین در زنان و یک انتقال دهنده عصبی به نام اورکسین B در مردان، یافته‌ها نشان داده است سلول‌های عصبی وقتی این دو ماده را شناسایی می‌کنند نسبت به محرک‌ها حساس‌تر می‌شوند به زبان دیگر آستانه درد کمتر و فرد شدت بیشتری از درد را حس می‌کند.

یک سردرد هم می‌تواند زنانه یا مردانه باشد

آنچه مطالعات تاکنون نشان داده است در گام اول می‌توان گفت که مسیر درد در مردان و زنان متفاوت است و بر اساس یافته‌های پروکا عوامل ایجاد کننده درد هم بین جنس زن و مرد تفاوت دارد. لذا می‌توان داروهای ضد درد ویژه زنان و مردان طراحی کرد. این به معنای مسدود کردن حساسیت درد به پرولاکتین در زنان و به اورکسین B در مردان است. هر چند که ریچارد میلر فارماکولوژیست در دانشکده پزشکی دانشگاه نورث وسترن فاینبرگ در شیکاگو خاطر نشان می‌کند؛ اگر چه این مطالعات تفاوت‌هایی بین جنسیت‌ها پیدا کرده است اما درد اغلب به دلیل تلاقی بسیاری از عوامل بالقوه است.

آنچه از یافته‌ها بر‌می‌آید محققین هنوز در خصوص علت متفاوت حس درد به وحدت نظر نرسیده‌اند، اما همه آنها بر این باورند که دردها در زنان و مردان متفاوت تجربه می‌شود، این یافته به تنهایی خود می‌تواند به درک بیشتر زنان و مردان در موقعیت‌های درد از همدیگر کمک کند. زیرا که در بسیاری از موارد ما در ارزیابی دیگری در خصوص بی‌تحملی و کم‌صبوری او، ارجاع به خود می‌دهیم که می‌تواند یکی از موضوعات چالش برانگیز بین زوجین باشد، حال آنکه زنان و مردان می‌توانند به دلیل تفاوت‌های جنسیتی‌شان دریافت‌های مختلفی از رویدادهای متفاوت داشته باشند، حتی در یک سردرد ساده.

نویسنده: آسیه رضایی -دکترای روانشناسی شناخت‌شناسی

بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است

نظرات
آخرین اخبار