بحران ونزوئلا به آن سوی مرزها کشانده می شود | فراتاب
کد خبر: 9150
تاریخ انتشار: 30 بهمن 1397 - 21:03
نیویورک تایمز:
شهروندان ونزوئلایی به بازیچه دست قدرت های جهانی مبدل گشته اند. آن ها به حل و فصل فوری بحران نیاز مبرم دارند.

فراتاب/ بین الملل: بن بست شدید بین نیکلاس مادورو و خوان گوایدو به سویی کشانده شده که دیگر رقابت و کشمکش بر سر قدرت بین رهبری شکست خورده که هنوز توسط بخش هایی از نظامیان و چپگرایان از جان گذشته حمایت می شود، مطرح نیست و البته از سوی دیگر، قانون گذاری جوان که با مردم معترض همچنان به پیش می تازد. دولت ترامپ نیز به نوبه خود در تغییر رژیم، آتش بیار معرکه است و به همین واسطه بحران به یک مبارزه جهانی جنگ قدرت مبدل گشته است؛ این همان چیزی است که مردم ونزوئلا به آن نیاز دارند.


شکی نیست که مادورو باید از اریکه قدرت به زیر کشیده شود و هر چه زودتر بهتر. جانشین هوگو چاوز حاکم سوسیالیست، کشور ثروتمند نفتی را به فلاکت انداخته است. پول متداول بی ارزش، داروها و غذاهای اساسی ناپدید شده و بیش از سه میلیون از کشور گریخته اند و بحران آوارگان در کلمبیا، برزیل و اکوادور تشدید شده است. تنها راه حل تشکیل دولت موقت به رهبری گوایدو است که ریاست مجلس را برعهده دارد و می تواند مقام ریاست جمهوری ونزوئلا را بر اساس قانون اساسی این کشور در دست گیرد. این امر منجر به انتخابات ریاست جمهوری جدید و به دنبال آن سیل کمک به این کشور خواهد شد.
پاپ فرانسیس سه شنبه پیش گفت تمایل دارد چنانچه دو طرف مناقشه موافقت نمایند، بین آن ها میانجیگیری کند. او گفت درخواستی از سوی مادورو مبنی بر آن که مذاکرات جدیدی آغاز گردد، دریافت کرده است.
فرانسیس گفت: "ّبه اراده دو طرف احتیاج است." وی پیشنهاد نمود در ابتدا باید اندکی انعطاف وجود داشته باشد و سپس به سمت مذاکرات رسمی بیشتر حرکت کرد.
بسیاری از دولت های دمکراتیک به امید دستیابی به راه حل صلح آمیز، حمایت خود را از گوایدو اعلام کرده اند؛ دوازده کشور آمریکای لاتین، کانادا و بیش از دوازده کشور اتحادیه اروپا به همراه آمریکا که گوایدو را به عنوان رئیس جمهور موقت قلمداد می کند. 
در هر مبارزه سوق الجیشی، منافع نابرابر مطرح است و بسیاری شک و شبهه و بیم از انگیزه ها و توانایی های ترامپ را عنوان می کنند. برای هسته مرکزی میانه روهای دولت ترامپ، مادورو پرچم دار شکست خوردگان بلیه سوسیالیسم در آمریکای جنوبی و پایگاه روسیه، کوبا و نفوذ چین می باشد. در عین حال، ترامپ به صورت پی در پی از به کار بردن گزینه نظامی دم می زند.
چشم انداز جنگ نیابتی محتمل که مرزهای ونزوئلا را در بر بگیرد، اکثر رهبران آمریکای لاتین و نیز کانادا و اروپاییان به هراس افکنده است. "گروه لیما،" شامل کانادا و تعدادی از کشورهای آمریکای لاتین با هدف یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای بحران ونزوئلا روز دوشنبه در اوتاوا پایتخت کانادا نشست اضطراری داشتند و قویا هرگونه مداخله نظامی را به شدت رد کردند. در این اجلاس کریستیا فری لند وزیر امور خارجه کانادا در اظهاراتی حمایت بیشتر کشورهای آمریکای لاتین و اروپاییان از را گوایدو ابراز داشت.
در اردوگاه مادورو، انگیزه ها نیز به هم آمیخته است. چین وام های بسیاری در اختیار ونزوئلا قرار داده اما راغب نیست به صورت چشمگیری در مبارزه شرکت نماید. شاید به امید آن نشسته که از رابطه با گوایدو سود بیشتری عایدش شود. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، سالهاست که ماودرو را به عنوان یک رفیق علیه جهان غرب و به ویژه سلطه طلبی آمریکا در آغوش گرفته است. روسیه حامی اصلی ونزوئلا که میلیاردها دلار سلاح در اختیار مادورو نهاده به آمریکا هشدار داد از مداخله پرهیز نماید.
این در نهایت به سود آمریکا و اروپا است تا از بند پیمان های نامقدس علیه ونزوئلا دست بردارند و طرفداران مادورو و گوآیدو باب گفتگو را باز کنند. اما هدف باید بر این امر استوار باشد که شانسی به مردم زجرکشیده ونزوئلا داده شود تا آزادانه دولت دلخواه خود را انتخاب کنند و وظیفه پر مشقت بازسازی اقتصادی احیا گردد، نه این که پیروزی یک ایدئولوژی بر دیگری ثبت شود.
منبع: نیویورک تایمز
برگردان به فارسی: علی اصغر پهلوان


بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است.

نظرات
آخرین اخبار