فراتاب- گروه دیپلماسی: نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه، صبح امروز برگزار شد.
به گزارش فراتاب، در این نشست خبری که با حضور نمایندگان رسانه های مختلف داخلی و خارجی برگزار شد، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال فراتاب در مورد آینده روابط با بریتانیا بعد از خروج این کشور از اتحادیه اروپا و نزدیک شدن مواضع لندن با واشنگتن با تاکید بر داخلی بودن این موضوع گفت: این تصمیم داخلی را بریتانیایی ها گرفتند و ترجیح دادند بعد از ۴۷ سال از اتحادیه اروپا خارج شوند و ارتباطی با ما پیدا نمی کند، بحث رابطه خود آنهاست.
موسوی گفت: آنچه برای ما مهم است رابطه متقابل و فارغ از عدم دخالت در امور داخلی و احترام به حاکمیت ملی دو طرف است. ایران انتظار دارد دولت بریتانیا به عنوان یک کشور مسئول و مستقل عمل کند.
وی افزود: امیدواریم سرنوشت رابطه ایران و بریتانیا به خواست یا نخواستن کشورهای ثالث گره نخورد و این اراده در مقامات دولت بریتانیا باشد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران گفت: اروپایی ها هنوز مکانیسم ماشه را فعال نکردند خواستند به این سمت بروند.اخیرا ظریف یک نامه ۱۴ صفحه ای حقوقی و مستدل راجع به این موضوع به بورل نوشت و توجیهات آنها را زیر سوال برد و به چالش کشید.
موسوی با بیان اینکه رفت و آمدهای دیپلماتیک منافاتی با برخی مواضع اتحادیه اروپا ندارد و از این رفت و آمدها استقبال می کنیم، خاطرنشان کرد: سفر ایشان را مهم ارزیابی می کنیم و امیدواریم در گفتگوهایی که با ایران دارند ریشه شرایط جدید را متوجه باشند و استدلالات ایران را بشنوند و اگر حسن نیتی در آنهاست، برای کاهش تنش ها اقدام جدی صورت دهند.
وی همچنین گفت که پیش بینی می کنم گفتگوهای امروز با بورل صریح خواهد بود و افزود: چند هفته پیش ظریف و بورل در هند دیدار و گفتگوی شفاف و صریحی داشتند و این صراحت و شفافیت در گفتگوهای امروز نیز خواهد بود. ما دلخوری های شدیدی از اروپا داریم که بعد از نقض آمریکا، همراهی کردند و با بی عملی خودشان نشان دادند که نمی توانند کاری از پیش ببرند یا اراده و توان لازم را ندارند و تصمیم فشارهای آمریکایی ها شدند.
به تلاش های کشورهای مختلف برای میانجیگری احترام می گذاریم اما...
موسوی درباره اعلام آمادگی یکی از مقامات هندی برای میانجیگری بین ایران و آمریکا هم گفت: وضعیت ما با آمریکا در وضعیت میانجیگری نیست. آمریکا یک رویکرد توهم آمیز و خصمانه ای نسبت به ایران دارد و همیشه بروز می دهد.
وی افزود: اگر اظهارات مقامات آمریکایی را پیگیری کنید شاهدید با ایران و ملت ایران دچار مشکلی هستند. ضمن اینکه احترام می گذاریم به تلاش های برخی کشورها و حسن نیت آنها را می ستاییم ولی آنها را به مسئولان آمریکا و مقامات این رژیم ارجاع می دهیم. به آنها هشدار داده ایم که علت و ریشه این تنش ها چیست و اگر صحبتی دارند می توانند با آنها مطرح کنند و ایران مواضع خودش را در قبال آمریکا اعلام کرده است و آنها دست از خصومت دیرینه ای که با ایران و ملت ایران دارند، برنداشته اند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره عملیات سوریه در ادلب نیز بیان کرد: ارتش سوریه حق دارد در سرزمین خودش و جاهایی که اشغال شده و آن را تهدید علیه تمامیت ارضی خود می داند و جایی که تروریسم لانه و ریشه دارد، دست به عملیات بزند. کشورهای دیگر باید در این روند به خواست دولت و ملت سوریه و تمامیت ارضی و امنیت ملی سوریه احترام بگذارند.
وی یادآور شد: برخی کشورها نگرانی هایی دارند که در قالب روند آستانه مطرح می کنند و این نگرانی ها حتما مدنظر همگان است ولی باید اجازه داد دولت و ملت سوریه درباره سرنوشت کشورشان خودشان تصمیم بگیرند.
کانال بشردوستانه را به رسمیت نمی شناسیم
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به کانال مالی که سوئیس راه اندازی کرده، گفت: چیزی به عنوان کانال بشردوستانه یا مشابه آن را به رسمیت نمی شناسیم. فارغ از اینکه همه تحریم ها را غیرقانونی می دانیم، در جریان هستید که تا به حال درباره تحریم های دارویی و مواد غذایی و کانالی که در این موارد تسهیل کننده آن است، بخواهند تبلیغ و سر وصدا کنند و به شدت در فضای مجازی به آن پرداخته شده و به نظر ما خیلی ارزش پرداختن هم ندارد.
موسوی یادآور شد: ما از همه روزنه هایی که باعث کاهش فشار بر ملت ایران بشود استفاده کرده و آن را مفید می دانیم. هم آمریکایی ها می دانند تعهداتی دارند، هم رای دیوان بین المللی دادگستری داریم که دارو و غذا جزو اقلام تحریمی نیست و موظفند تسهیلات لازم را برای این نوع کالاها فراهم کنند.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: اعطای مجوزهای قطره چکانی مشروط و مقید کردن آنها به برخی چیزها، نمی تواند آمریکا را از تعهداتی که نسبت به ملت ایران دارد و جنایات جنگی که با تحریم دارو مرتکب شده، مبرا کند.
وی گفت: این داروها با پول این ملت وارد شده و چیز جدیدی نیست و از یک سال و نیم پیش باید این کار صورت می گرفت و با کارشکنی آمریکا الان صورت گرفته و شرکت سوئیسی هم پولش را می گیرد.
موسوی از رسانه ها خواست بیش از حدی که شایسته این کانال است، به آن نپردازند و افزود: توقعات ما بیش از اینهاست و تعهدات آنها صدها برابر این کانال است و هیچگونه منتی بر سر دولت و ملت ایران در این زمینه وجود ندارد.
سفرهای مقام عمانی چیز غیرعادی نیست
موسوی درباره سفرهای متعدد یوسف بن علوی به تهران این سفرها را عادی و معمولی خواند و افزود: اگر قرار بوده اتفاقی در پس پرده بیفتد قطعا از راه های دیگری صورت می گرفت، با چند کشور توافق کردیم هرگاه احساس کردیم نیازمند رایزنی هستیم، در فرصت بسیار کم و اعلام قبلی به کشورهای همدیگر سفر کنیم و سفر بن علوی در همین چارچوب است و این دفعه بیشتر راجع به مکانیسم دوجانبه ای که امنیت تنگه هرمز را تأمین می کند و دو کشور در راستای تامین این آبراه مهم بین المللی همکاری کنند، توافق کردند و صحبت هایی نیز در این زمینه صورت گرفت.
وی افزود: دوستان ما در منطقه در پی اتفاقاتی که افتاده، نگران افزایش تنش ها و از کنترل خارج شدن آن هستند که راجع به این مسائل تبادل نظر شد.
وی درباره بحث مذاکره با آمریکا هم گفت: موضعی است که همه مقامات جمهوری اسلامی ایران از بالاترین تا کوچکترین این را عرض کرده ایم، همیشه حرفمان با آنهایی هم که پیغام و پسغام و میانجیگری مطرح می کنند این است که ایران هیچگونه مذاکره دوجانبه ای با آمریکایی ها ندارد و نخواهد داشت و این سیاست ماست و آنچه نظام بر آن تأکید دارد این است که آمریکایی ها باید به شرایط قبل از ۲۰۱۷ و تحریم های ظالمانه و یکجانبه ای که با خروج غیرقانونی از برجام بر ملت ایران تحمیل کردند بردارند و به میز مذاکره ای که در قالب ۱+۵ بود، بازگردند، خسارات ما را جبران کنند و توبه کنند و برگردند و گوشه ای هم آنها بنشینند و وارد معادله شوند.
موسوی یادآور شد: این حرف تازه ای نبود و بارها تکرار شده است، فعلا موضع جمهوری اسلامی ایران است که امیدواریم شفاف بیان شود.