فراتاب: کمال حسینپور ،نماینده مردم پیرانشهر و سردشت در مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه ۱۶ شهریور سال 1399 در جلسه علنی مجلس و در تذکری خطاب به حسن روحانی رئیسجمهور اظهار داشت: آیا شغل کولبری در شان ملت کُرد و مسلمان و جوانان با استعداد آن منطقه است؟ از شما میپرسم در منطقهای که کمترین فرصت شغلی وجود ندارد و کارخانه و امکانات بسیار کم است اما در عوض بیکاری درد و گرسنگی بیداد میکند مگر راه چاره دیگری برای تامین حداقل معیشت زندگی وجود دارد؟
الان سالهاست چشم انتظار تصویب طرح ساماندهی کولبران هستیم، با اینکه در سالهای اخیر بارها و بارها این مقوله در مجلس مطرح شده ولی هنوز مجلس موفق به تصویب طرح نشده است چرا مجلس گام موثری در این خصوص برنداشته است؟ متاسفانه هنوز هم جوانان ما هنگام کولبری هدف شلیک مستقیم قرار میگیرند. سخنانی که از سوی حسینپور گفته شد در سالهای اخیر از سوی نمایندگان دیگری نظیر آرش لهونی و یا محسن بیگلری و ... نیز تکرار شده است، اما همچنان مساله کولبری حل نگشته و کشته شدن گاه و بیگاه کولبران این بحران را تشدید میکند. گزارش پیش رو به بررسی وضعیت مقوله کولبری در قوانین جمهوری لسلامی می پردازد.
برداشت رویکرد قانونی از حمل کالا در نوار مرزی
قاچاق کالا از مصادیق جرائم اقتصادی میباشد. برای کولبرها به عنوان باربر کالا، در قانون جرم انگاری نشده در نتیجه این عمل آنها جرم محسوب نمیشود. اما از آنجائیکه در مناطق مرزی و تحت نظارت مرزبانان و نیروهای تامین امنیت مرزی مبادرت به حمل کالا مینمایند، هرگونه حمل کالا از مجاری غیرمجاز در خطوط و نوار مرزی موجب بازرسی و تعقیب قرار میگیرد که در این راستا اختفای حمل کنندگان یا فرار آنها و یا مقاومت آنها در نظارت و بازرسی محمولهی آنها جرم قاچاق تلقی شده و در زمره جرمهای قاچاق کالا ومعاونت در مشارکت در امر قاچاق معنی میشود و بدین ترتیب مقابله با این وضعیت جزء وظایف ذاتی قوای مسلحه ذیربط شده و به آنها اجازه دخالت به تناسب و موقعیت کنترل و نظارت و دسترسی به حمل کنندگان کالا میدهد.
در هر صورت صرف نظر از نوع کالا ممنوعه بودن یا غیرممنوعه، مجاز یا غیرمجاز بودن، حمل کالا در نوار مرزی کشور که در محدودههای پاسگاههای نظارتی مرز و مرزبانی که در رصد مرز کشور و خاک کشور همسایه هستند حمل به منظور ورود و خروج غیرقانونی از مرز جرم تلقی شده و موجب تعقیب و کشف، مستوجب مجازات کالاهای قاچاق میباشد با اینکه حمل کالا در داخل خاک کشور بوده و هنوز از خاک و مرز کشور خارج نشده است در مورد قانون و مقررات برخورد و مبارزه با حمل کالای مرزی و یا قاچاق اشارهای به تیراندازی و مواجهه نظامی نشده است. صرفا به موارد تعقیب و کشف، ممانعت آنها از ورود و خروج کالای مرزی به نحو مقتضی اشاره شده است. از تهدید جانی حملکنندگان به هیچ وجه سخنی به میان نیامده است مگر در موارد درگیری مسلحانه و ایجاد درگیری بین طرفین با سلاح گرم و سرد و یا شکاری که این امر وضعیت دفاع متقابل و مناسب برای طرفین موضوع و نیروهای ذیربط مجاز مینماید .
اوضاع بد معیشتی خانوادهها، بالارفتن انتظارات و توقع شهروندان از یک طرف و تورم افسار گسیخته و عدم برنامهریزی کارآمد مسئولین برای اشتغال و نداشتن راهکار مناسب در مبادلات مرزی برای مرزنشینان از طرف دیگر به این مشکل دامن میزند.
گزارش از منیره عبدالهپوری
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است