فراتاب: با توجه به نیاز شدید کشور به تولید خودرو، متاسفانه تولید کمتر از تقاضا میباشد و همان تعداد کم نیز به صورت عادلانه و منطقی توزیع نمیشود. یکی از مطالبات مردم ساماندهی بازار خودرو و آزادسازی واردات خودروهای خارجی نو و دست دوم بوده است. بالاخره واردات خودروهای دست دوم توسط دولت تصویب شد و شرایطی را نیز برای واردات این نوع خودروها در نظر گرفته و برخی ابهامات نیز در مورد مصوبه دولت مطرح شده است. البته باید دید واردات خودروهای دست دوم چقدر در تعدیل قیمت بازار خودرو در داخل کشور موثر خواهد بود؟
شروط واردات خودروهای دست دوم
از جمله شروط قبل از واردات این نوع خودروها استفاده برای مصارف شخصی است و تا ۵ سال حق فروش خودروی خود را ندارند. سن خودرو نباید بیشتر از ۵ سال باشد. استاندارد آلایندگی یورو ۵ را داشته باشند و از کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی و یا اتحادیه اروپا وارد شود. تعرفه واردات این خودروها احتمالا همان تعرفه آییننامه خودروهای وارداتی است. البته هزینهها و عوارض گمرکی مثل مالیات بر ارزش افزوده، ۴ درصد مالیات علی الحساب، عوارض خاص واردات خودرو، هزینه استاندارد، ۲۵ درصد ارزش سیف (CIF) که شامل هزینههای بیمه، حمل و نقل بار و قیمت خوردو در مبدا میباشد، نرخ سود بازرگانی که این نرخ بعدا اعلام میشود، شامل این نوع خودروها خواهد بود. همچنین عوارض شهرداری که بسته به نوع خودرو باید پرداخت شود و نیز عوارض راهنمایی و رانندگی و هزینه نقل و انتقال دارایی که برای ارائه گواهی اسقاط خودرو است، از دیگر شروط واردات خودرو میباشد.
ساماندهی بازار خودرو با واردات خودروهای دست دوم
ساماندهی بازار خودرو، قیمتگذاری آن و نحوه خرید و فروش خودرو در کشور کار آسانی نیست و یکی از ضرورتهای کشور است. ۷۰ درصد بازار خرید و فروش خودرو به دست واسطهها انجام میشود و حتی در شهرهای مختلف با هم در ارتباط و با یکدیگر هماهنگ هستند. بنابراین واردات خودروهای دست دوم یکی از دهها گزینه پیشروی مصرف کننده است که میتواند در اختیار داشته باشد. اگر انتظار رونق تولید و ارتقای کیفیت تولیدات داخل، تقویت رقابت، منطقی شدن قیمتها و رضایت مردم را داشته باشیم، میبایست واردات هدفمند باشد. به این معنی که اگر واردات خودروهای دست دوم در تیراژ بالا صورت گیرد به شرط اعلام قیمت واقعی، عدم واردات انحصاری، تداوم اجرای مصوبه، حذف تقاضای سفته بازانه و همچنین واسطه ورود خودرو خود مردم باشند میتوان گفت برخی از مشکلات طولانی مدت بازار خودرو در میان مدت مرتفع خواهد شد. هر چند نرخ ارز نیز تاثیر گذار است و آن هم وابسته به تحولات بینالمللی است. راه دیگر متصل شدن به زنجیره جهانی و ارتباط با برندهای مطرح بینالمللی و استفاده از دانش فنی و توان کشورهایی مثل ژاپن و کره جنوبی است. در غیر این اینصورت نمیتوان انتظار تعدیل قیمت بازار خودرو در کشور را داشت.
مخالفان و موافقان
مثل همیشه مخالفان و موافقان نیز حرفی برای گفتن دارند. مخالفان واردات خودروهای دست دوم معتقدند با این کار نیاز به ارز بالا رفته و فشار بیشتری با افزایش دوباره نرخ ارز به دولت وارد خواهد شد. برخی نیز از واژه جنگ اقتصادی استفاده کرده و این کار را موقتی و نتیجه آن را ضربه به اقتصاد کشور و مصرف کننده بودن کشور میدانند. از دیگر دلایل مخالفت آنها نبود خدمات پس از فروش مناسب، مشخص نبودن قیمت این خودروها، سپردن خط تولید به دیگران، تهدید برای انسانها و آبوهوا و... است. هر چند خودروهای تولید داخل باعث آلودگی هوا، مصرف دو برابر بنزین و قتل هزاران نفر در جادهها شده است، اما معتقدند این واردات باعث کسادی بازار خواهد شد.
اما موافقان معتقدند با وارد کردن خودروهای دست دوم از شرکتهایی چون تویوتا، کیا، هیوندای نیسان که در ایران حضور دارند، میتوان با شرکتهای مادر مکاتبه الکترونیکی انجام داد و مشتریان از مزایای خدمات آنها استفاده کنند. علاوه بر این کیفیت قطعات خودروهای این شرکت ها بالاست و در بسیاری از موارد نیازی به تعمیر خودروها نیست. بنابراین معتقدند واردات خودرو دست دوم میتواند به ریزش گسترده قیمت خودرو در بازار منجر شود.
گزارش از محبوبه دارابی
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است