کد خبر: 12482
تاریخ انتشار: 26 تیر 1403 - 15:53
استان ایلام  از یکسو استانی با شاخص فلاکت بالا و از سوی دیگر دارای فرصت‌ها و مزیت‌های قابل توجه برای جهش اقتصادی است!

 فراتاب: استان ایلام از نظر مساحت 22مین استان کشور و یکی از استان‌های غرب کشور با طبیعتی متنوع، چهار فصل و جمعیتی جوان، دارای پتانسیل و قابلیت‌های فراوانی از قبیل مرز مهران، منابع نفت، گاز و معادن، ظرفیت بالای دامپروری، خاک حاصل‌خیز، صنایع دستی و جاذبه‌های توریستی می‌باشد که در این گزارش برای آشنایی هرچه بیشتر به معرفی و تشریح این ظرفیت‌ها خواهیم پرداخت.

 

آمارهای کلی استان ایلام

جمعیت استان: استان ایلام با بيش از ۶۱۲ هزار نفر جمعیت دارد که ۸۰ درصد آن جوان و در سن فعالیت اقتصادی هستند، بیشترین تراکم جمعیت در شهرستان ایلام و کمترین در شهرستان دهلران قرار دارند.

تعداد دانشگاه‌ها: استان ایلام با ۱۹ مرکز علمی و تخصصی، صاحب امتیاز ۸ ژورنال تخصصی علمی و انتشار ۱۶۶ شماره شده است.

جمعیت باسواد و بی سواد: ایلام از نظر جمعیت باسواد رتبه ۱۷ را به خود اختصاص داده است. ۹۱.۸۶ درصد مردم استان ایلام با سواد هستند‌.

 

آمارهای منفی

خط فقر: روند خط فقر طی سال‌های مورد بررسی در ایلام صعودی و وسعت و شدت وقوع فقر در مناطق شهری استان بیشتر از مناطق روستایی است.

میزان بیکاری: با وجود آمار غلط در خصوص کاهش بیکاری و تناقضات آماری در اعلام شمار بیکاران استان، به تعداد بیکاران اضافه شده که این درخور و شایسته این استان نمی‌باشد.

شاخص فلاکت: شاخص فلاکت یعنی تورم به اضافه میزان بیکاری، که استان ایلام جز استان‌های با فلاکت بالا و بالاتر از میانگین کشوری می‌باشد.

 

اقتصاد و صنعت ایلام در یک نگاه

کشاورزی: کل اراضی استان ایلام ۳۳۶۳۶۵ هکتار بوده که از این سطح ۱۲۰۰۰۰ هکتار اراضی آبی و ۲۱۹۸۵۰ هکتار اراضی دیم می‌باشد. سطح کشت محصولات زراعی شامل گندم، جو، کلزا، ذرت، حبوبات و صیفی‌جات است. ایلام در مقام سوم تولید کلزا، مقام اول تامین بذر گندم اصلاح‌شده و مقام دوم تولید گل نرگس کشور قرار دارد.

دامداری: وجود مراتع طبیعی و امکانات ییلاق و قشلاق، سبب توسعه دامداری و ایجاد یک منبع درآمد برای روستاییان و عشایر استان شده تا جایی که دامداران دیگر استان‌ها از جمله همدان، کرمانشاه و لرستان به‌ این مناطق کوچ می‌کنند.

صنعت: علاوه بر شرکت پتروشیمی، پالایشگاه گاز و تولیدی‌های کوچک و بزرگ، می توان به شرکت سیمان ایلام اشاره کرد که از لحاظ کیفیت با بازارهای جهانی رقابت می‌کند.

 

مزیت‌های ویژه ایلام

نفت و گاز: حدود 11 درصد از منابع نفت و گازی کشور در این استان قرار دارد در شهر مهران میدان نفتی آذر دارای 17 میلیارد بشکه نفت به شمار می‌رود که از جمله مخازن مشترک میان ایران و عراق به شمار می‌رود.

جاذبه‌های توریستی: تنگه کافرین، تنگه بهرام‌چوبین، تنگه رازیانه، تنگه ارغوان، غار زینگان، غار کنا تاریکه، شهر باستانی سیمره، چشمه‌های آبگرم دهلران، دریاچه دو قلو سیاه گاو، تفرج‌گاه تجریان، شهر تاریخی ماداکتو، قلعه والی، کاخ فلاحتی، گورستان چنار، قلعه هزارانی، قلعه سام، آتشکده موشکان، چهار طاقی، طاق شیرین و فرهاد، قلعه اسماعیل‌خان، قلعه کنجانچم، کوه چمن‌گیر، کوه اهوران، کبیر کوه، آبشار پلیه ایوان، آبشار گچان، آبشار وه‌ریز، روستای کلم، روستای سراب کلان، نقش برجسته گل گل ملکشاهی، پل گاومیشان و ... از جمله جاذبه‌های پربازدید توریستی این استان هستند.

ترانزیت: ارسال انواع بار و کالاهای تجاری و صنعتی با انواع خودروهای باربری سنگین و فوق سنگین از تهران و سایر شهرها به گمرک و پایانه مرزی مهران توسط شرکت‌های حمل و نقل جاده ای صورت می‌گیرد.

مرز بین‌المللی: با وجود مرز مشترک شهرستان ایوان با اقلیم کردستان و هم مرز بودن با ۳ استان دیالی، میسان و واسط عراق و نیز ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با عراق، متاسفانه فقط مرز مهران در این استان به عنوان گذرگاه رسمی شناخته شده است.

میزان صادرات از مرز: به طور متوسط روزانه ۶۰۰ کامیون حامل کالای صادراتی و بازرگانی از مرز مهران به کشور عراق صادر می شود. ظرفیت سالانه ۲ میلیارد دلار کالا.

راه کربلا و تعداد زائران: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۸ میلیون زائر اربعین از مرزهای زمینی کشور به عراق می‌روند که طبق ارزیابی‌ها بیشترین تردد از میان ۶ مرز زمینی در غرب کشور، متعلق به مرز مهران به میزان ۴۵ درصد است.

گزارش از محبوبه دارابی

بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است

نظرات
آخرین اخبار