کد خبر: 1154
تاریخ انتشار: 4 اردیبهشت 1395 - 17:29
فرزاد رمضانی بونش

فراتاب - سرویس بین الملل: داعش از زمان ظهور گسترده اش در عراق و سوریه سعی داشته است به دیگر مناطق پیرامونی از جمله قفقاز و آسیای میانه نیز نفوذ کند یکی از کشورهای هدف این گروه رادیکال و خشن ترکمنستان است. نوشتار پیش رو به بررسی زمینه ها و شرایط مختلف این کشور در این رابطه خواهد پرداخت.

بسترهای داخلی نفوذ داعش:

اگر چه مذهب ۹۰ درصد مردم ترکمستان اهل سنت است و پیرو مکتب فقهی ابوحنیفه و همراه با واقع گرایی، قضاوت های عقلایی و مداراپذیری بوده و جامعه ترکمن ها، با هویت های قبیله ای وجوه افتراق فراوانی دارد .در کنار این نیز در ترکمنستان ثبات سیاسی و تمکین عمومی نسبت به اقتدار سیاسی و اداری برقرار بوده است و ثبات نسبی اقتصادی بر اثر اقتصاد رانتیر و دولتی، سیاست خارجی بی طرفی بسترهایی گسترده برای حضور داعش فراهم نکرده و تعمیم و یکسان پنداری ویژگی های اجتماعی و سیاسی ترکمنستان با سایر کشورهای آسیای مرکزی اشتباه است اما باید  توجه داشت که در یک سال گذشته نشگان متععدی چون درگیری ها در مرز ترکمنستان و افغانستان و تهدید حمله ی شبه نظامیان داعش به درون کشور در کنار دستگیری شمار زیادی از جوانان وابسته به “وهابیون” و ده نفر از وابستگان گروه های تروریستی اعزامی از افغانستان همراه با مقداری کتاب و نشریات مذهبی، اسلحه و بمب کشف هویدا شده است. به علاوه 90 درصد پهنه ترکمنستان بیابانی است و مناطق مجاورت مرزهای افغانستان آسیب پذیر هستند.

 

خطر بازگشت از زمین بازی سوریه و عراق:

طبق برخی برآوردها نزدیک  پنج الی هفت هزار نفر از روسیه و آسیای میانه به داعش و گروه‌های مشابه آن ملحق شده‌اند چنانچه  برخی از آنها از برجسته‌ترین شبه‌نظامیان از آسیای مرکزی هستند. در این میان پایان  جنگ در سوریه و یا شکست داعش در سوریه و عراق  موجب خواهد شد جنگجویان مذکور برای بازگشت مجدد به مناطق و کشورهای خود اقدام ورزند که مهم‌ترین مسیر در این راه، افغانستان خواهد بود. با این شرایط، جبهه جدیدی به نام آسیای مرکزی برای داعش باز می‌شود.در این میان با توجه به ضعف مرز ترکمنستان با افغانستان  این مرز مورد توجه اعضای داعش برای بازگشت  خواهد بود. همچنان که اکنون نیز برخی ترکمن ها در صف طالبان افغانستان و پاکستان و همچنین در صفف داعش می جنگند و در واقع ترکمن‌های ساکن استان های فاریاب، بادغیس و جوزجان عضو داعش می توانند  نوعی تهدید باشند.

 

ضعف های امنیتی ترکمنستان:

  دو استان (آخال و مرو) از مجموع پنج استان ترکمنستان، با استان های شمال شرقی (قندوز، بغلان، سرپل، فاریاب و جوزجان) افغانستان هم مرز است. در این میان رفتار ترکمنستان در ماه های اخیر، مبتنی بر ایجاد تغییرات در کادر فرماندهی و کمیت نیروهای مرزبانی، تجهیز مرزهای جنوب شرقی خود و.. در حالی است که در بین کشورهای آسیای مرکزی ترکمنستان ضعیف‌ترین ارتش‌ را در اختیار دارند و در واقع ضعیف ترین وضعیت مرزی با را با افغانستان دارد. در این میان هر چند ترکمنستان موفق شده اند از حملات داعش جلوگیری کنند اما جدا از از توجه رییس جمهور ترکمنستان (طی احکام جداگانه وزیر امنیت ملی و فرمانده نیروهای مرزبانی این کشور را از سمت‌ خود برکنار کرد.) به  این مساله و همچنین پیشنهاد روسیه برای افزایش امنیت مرزهای ترکمنستان با افغانستان در کنار سفر هیات عالیرتبه سیاسی-اقتصادی آمریکا به ترکمنستان، طرح جامع همکاری در سال 2016 میان واشنگتن-عشق‌آباد و فعال‌سازی روابط دوجانبه میان عشق‌آباد واشنگتن در عرصه‌های سیاسی،اقتصادی، امنیتی و تلاش هایی برای راضی کردن ترکمنستان برای واگذاری پایگاه نظامی در شرق ترکمنستان همه و همه نشان از افزایش تهدید  داعش برای ترکمنستان دارد.

نظرات
آخرین اخبار