فراتاب_فراسلامت: یائسگی یکی از دورههای طبیعی زندگی اغلب زنان است که در آن قاعدگی برای همیشه متوقف میگردد و آنان دیگر قادر به بچه دار شدن نخواهند بود. یائسگی معمولاً در حدود سن ۴۵ تا ۵۵ سالگی آغاز میشود. در این زمان تخمدانها به میزان کمتری هورمونهای زنانه، به خصوص استروژن را ترشح کرده و سبب بروز علائم یائسگی میشوند. درابتدا عادت ماهیانه نامرتب شده و سپس بهطور کامل قطع میشود. زنانی که به مدت یک سال عادت ماهیانه نداشته باشند یائسه محسوب میشوند.
یائسگی با چه علائمی در زنان آغاز می شود؟
دوره پیش یائسگی جایگاه مهمی در زندگی خانم ها دارد و برخی بر این عقیده هستند که حتی به اندازه خود یائسگی برای خانم ها ایجاد دغدغه و نگرانی می کند. دوره یائسگی یک بخش طبیعی و نرمال از پیری است ، وقتی وارد دهه 40 سالگی خود می شوید، بدن احتمالاً استروژن کمتری تولید خواهد کرد تا زمانی که دیگر پریود نخواهید شد. زمانی که قاعدگی متوقف شود، شما یائسه شدید.علائمیائسگی بسیار شایع هستند.
یائسگی، که بدون مداخله پزشکی اتفاق می افتد، در سه مرحله رخ می دهد:
- قبل یائسگی
- یائسگی
- یائسه بودن
بسیاری از مردم یائسگی را با قبل یائسگی اشتباه می گیرند.این مرحله زمانی است که یک زن شروع به گذر از یائسگی می کند.
علائم یائسگی در زنان چه هستند؟
علائم یائسگی
برخی از نشانه های معمول فاز قبل یائسگی، عبارتند از:
_گرگرفتگی
_عرق شبانه
_خشکی واژینال
در دوران قبل یائسگی، بدن شروع به کم کردن استروژن می کند.این کار تا یک یا دو سال ادامه پیدا می کند تا زمانی که سطح هورمون شما به سرعت کاهش یابد.قبل یائسگی می تواند تا 10 سال پیش از یائسگی آغاز شود.
این اتفاق اغلب در دهه 40 سالگی شما آغاز می شود، اما برخی از زنان در دهه 30 سالگی وارد قبل یائسگی می شوند.پزشکان مشخص می کنند که وقتی برای 12 ماه متوالی پریود نشدید، وارد یائسگی می شوید.
پس از آن، شما وارد مرحله یائسه بودن خواهید شد.اگر طی جراحی تخمدانتان را برداشته اید، "ناگهان یائسگی" را تجربه خواهید کرد.براساس بررسی های اخیر انجام شده تقریباً 3 / 1 از کسانی که تحت تاثیر علائم ناشی از یائسگی مثل خشکی واژینال قرار می گیرند، حتی به دنبال کمک پزشک نمی روند.
4 چیزی که مردان باید درباره یائسگی بدانند:
در اینجا 4 تا از مهمترین چیزهایی که دایان دنزبرینک، رواندرمانگر و کارشناس یائسگی فکر میکند مردان باید دربارهٔ یائسگی بدانند را آورده است:
۱.تمام ماجرا فقط گر گرفتن نیست
دایان میگوید: " مردان، بسته به میزان تحصیلات و فهمشان میدانند که یائسگی چیست. ما باید از این مانع ذهنی عبور کنیم که خیال میکنیم یائسگی فقط گر گرفتن و عرقکردنهای شبانگاهی است. یکی از ایرادهایی که من واقعاً میتوانم به مردان بگیرم این باور است که آنها خیال میکنند همهٔ زنان در این دوران عقلشان را از دست میدهند. البته این تقصیر مردان نیست، چون متأسفانه ما هیچچیز در مورد یائسگی در طول زندگی به افراد آموزش نمیدهیم. یائسگی خیلی ساده یعنی پایان دورهٔ پریود یا عادتماهانه در زنان؛ زمانی که تخمدانها دیگر تخمک تولید نمیکنند و میزان هورمون زنانه رو به کاهش میرود. قبل از رسیدن به این مرحله، دوران پیشیائسگی است که در این دوران هورمونهای بدن زنان شروع به نوسان میکنند و بالاوپایین میروند. ۷۵ درصد از زنان نشانههای این دوران را تجربه میکنند و برای بعضی زنان این نشانهها ممکن است شدیدتر باشد و بر جنبههای مختلفی از زندگی آنها و اطرافیانشان اثر بگذارد".
عمومیترین نشانهها اینهاست:
- نگرانی و اضطراب
- مشکلات خواب
- دشواری در تمرکز
- احساس خستگی شدید و ناتوانی و بیحالی
- احساس ناخشنودی (احساس ناخوشی)
- گریههای بیدلیل
- حساسیت
- افزایش سردردها
- دردهای عضلانی و مفصلی
- کاهش میلجنسی
- خشکی واژن و درد در آن ناحیه
- گرگرفتگی و عرقکردن شبانه
2. بهتر است دربارهٔ رابطهٔ جنسی با هم حرف بزنید
دایان میگوید:" صمیمیتهای میان زوجها ممکن است کاملاً از بین برود. این باعث میشود که هر دو طرف احساس تنهاماندگی شدیدی کنند. اغلب زنان از هر نوع صمیمیت جنسی خودداری میکنند به دلیل الف) اینکه زن میل جنسی ندارد و از این موضوع نگران است و به همین دلیل از هر نوع تماس جسمانی پرهیز میکند، حتی اگر فقط در آغوشگرفتن روی مبل باشد و ب)شاید درد و مشکل جسمی دارد برای مثال عفونت ادراری یا دردهای واژن یا ضعف و تحلیلرفتگی. این فاصلهٔ عاطفی و جسمی مدام بیشتر میشود وبه جایی میرسد که دیگر به هیچ وسیلهای نمیتوان بر آن پل زد. وقتی ارتباط میان زوج به این صورت در هم شکست، آغاز گفتگو روز به روز سخت و سختتر میشود".
"بسیاری از مردانی که با آنها گفتگو کردم از تنهایی عاطفی که با آن دست به گریبانند میگویند و اینکه چقدر از شکستن رابطهٔ عاطفیشان اندوهگین هستند".
3. میتوانید وضعیت را تغییر دهید (و اینجا میگوییم چطور)
دایان میگوید: "نشانههای یائسگی را بشناسید. از همسر خود حمایت کنید. گاهی فقط باید بشنوید، فقط حضور داشته باشید، گاهی حمایت این است که بپرسید:"دوست داری کاری برایت بکنم؟ اگر شریک زندگی شما نمیداند باید چه کند شاید شما بتوانید کمکش کنید، اما بپرسید، نگویید.
باید بدانید که این تغییری است که زنان هیچ کنترلی بر آن ندارند. هورمونها هستند که عمل میکنند. وقتی این هورمونها شروع به نوسان و بالا و پایین رفتن کنند، آنها کار خودشان را میکنند، شما هیچ کنترلی بر آنها نمیتوانید داشته باشید. اگر احساس میکنید همسر یا شریک زندگیتان احساساتیتر شده است یا زود جوش میآورد به جای اینکه شما هم مثل او از کوره دربروید، کمی مکث کنید، شاید کنار بکشید و فقط از خودتان بپرسید چرا چنین چیزی روی داده است. من آماری را دیدهام که نشان میدهند یکی از هر ده زن کار خود را در دوران یائسگی ترک کرده است، اگر شما مردی هستید که کارکنان زن دارید، بد نیست به راههایی برای حمایت و پشتیبانی از کارکنانی که در این دوران ممکن است باشند، فکر کنید".
4. چیزهایی هست که اصلاً بهتر است نگویید
دایان میگوید دو جمله است که او مدام میشنود: "خوب این طبیعی است و همه این دوران را میگذرانند" و "مادرم (یا عمهام یا خالهام) خیلی هم خوب و راحت این دوران را گذرانده است".
"من این جملهها را فقط از دهان مردان که دربارهٔ زنان حرف میزنند نشنیدهام، من این جملهها را زنانی شنیدهام که خودشان هم این دوران را گذراندهاند. ما نباید دیگران را با تجربههایی که خودمان داشتهایم تحقیر کنیم، باید از آن تجربهها استفاده کنیم و ببینیم چطور میتوانیم به دیگران کمک کنیم. ما نمیتوانیم همهچیز را فقط در قیاس با تجربهٔ شخصی خودمان بسنجیم".
"در این دنیا حتی اگر با تمام وجود هم بخواهد، هیچ مردی نمیتواند این امر را خودش تجربه کند، پس باید فقط این تجربه را دریابد و بفهمد. درست همانطور که هیچ زنی هم حال شوهر یا شریک زندگیای که زن و همسرش دوران یائسگی را میگذراند، نمیتواند تجربه کند".
و یک چیز دیگر!
دایان میگوید:"این موضوع نباید اینقدر وحشتناک باشد. راهش این است که آماده باشید. با اطلاعات درست، آموزش و توصیهها و پشتیبانی پیش از آنکه روی دهد، میتوانید با دانش و آگاهی به این دوران از زندگی خود قدم بگذارید و این کار باعث میشود در این دوران هر دو از همدیگر حمایت کنید و به سوی مراحل بعدی زندگی خود پیش بروید".
یائسگی هم مثل بارداری مرحلهای از زندگی است. باید دربارهٔ آن با هم حرف زد درحالی که ما انگار تمایلی به حرف زدن در مورد آن نداریم.
ثریا مقدمی فر
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است