فراتاب: او میدانست که پوشش اخبار جنگ به معنای پذیرش خطر است، اما برای او خبرنگاری، زندگی بود. متولد رفح و ۳۲ ساله. با هدف انعکاس حقیقت، پا به فعالیت در حوزه خبرنگاری گذاشت. عرصهای که زوایای پنهان آن از چشم جهان و رسانهها مغفول مانده است. جنگ یک جنگ بیرحم که طرفین اصلی آن در حقیقت دولتها و سوژههای بیگناه آن غیرنظامیان هستند. او خود از دل جایی برخاسته بود که با اضطراب جنگ و صدای بمب و شلیک بزرگ شده بود. پس پرداختن به گزارش داستان انسان هایی که در زیر بمباران زندگی می کنند برای محمد صرفا یک سوژه برای خبرنگاری نبود. او خود سوژه به حاشیه رانده شده ای بود که می خواست با گزارش جنگ، گوش های ناشنوای جهان را به یک فاجعه معطوف بدارد. فاجعه ای که مختص غزه، اوکراین یا سوریه نیست. ویروسی است که این روزها بوی تعفن خودخواهی بنیانگذاران و سایه سنگینش بر جهانِ مضطربِ قرنِ 21 ام سایه افکنده است. محمد روایتگر داستان انسانهایی بود که جهان سیاست جای سوژگی و ابژگی آنها را تغییر داده بود. خبرنگاری: حقیقت در تیررس بمباران
به دلیل ماهیت شغل خبرنگاری شاید آمار دقیقی از مرگ خبرنگاران در مناطقی که جنگ و منازعه جریان دارد، در دسترس نباشد. اما واقعیت غمانگیز این است که خبرنگاری یکی از خطرناکترین مشاغل در جهان به شمار میآید. طی دو دهه اخیر با وقوع جنگ و بحران در نقاط مختلف خاورمیانه همچون سوریه، عراق و غزه و فراتر از آن با وقوع جنگ میان اوکراین و روسیه، شاهد مرگ خبرنگارانی هستیم که در بازی جرات یا حقیقت، هر دو را برگزیده اند. هر ساله، صدها خبرنگار در نقاط مختلف جهان در حین انجام وظایف خود مورد حمله قرار میگیرند یا جان خود را از دست میدهند. بر اساس گزارشهای سازمانهای مختلف، از جمله کمیته حفاظت از روزنامهنگاران (CPJ) و اتحادیه بینالمللی خبرنگاران (IFJ):
- سال 2022: حدود 67 خبرنگار در حین انجام وظیفه جان خود را از دست دادند.
- سال 2021: بیش از 50 خبرنگار جان خود را از دست دادند، که در بسیاری از موارد محل فعالیتشان مناطق جنگی و ناامن بوده است.
- تعداد خبرنگاران زندانی: سالانه دهها خبرنگار در سراسر جهان به دلیل فعالیتهایشان به زندان محکوم می شوند.
- تحقیقات اولیه کمیته حفاظت از روزنامهنگاران CPJ نشان می دهد که تا 14 آگوست 2024، دست کم 113 روزنامه نگار و کارمند رسانه در میان بیش از 40000 کشته از زمان آغاز جنگ غزه و اسرائیل بوده اند. این آمار تکان دهنده است و و نشاندهنده آن است که نیاز به حفاظت و حمایت از خبرنگاران یک ضرورت فوری است که از هیچ قاعده سیاسی نباید تبعیت کند.
خان یونس در این بازه از سال گرم است. گرمایی جان سوز ... تن محمد اما سرد است. این سردی در اوج گرمای خان یونس چه تناقض عجیبی ساخته است. کدام تن؟ کدام پیکر؟ مگر می شود در میان بمباران چادرهای آوارگان فلسطینی، تنی یافت؟ این تن گمگشته و چند پاره تن محمد بود. روایت محمد از جنگ ... بمباران و یک بازی چند سطحی و پیچیده ... باید پرسید محمد و محمدهایی که روایتگر یک توحش مدرن در خاورمیانه هستند پس از آنها کسی هست که روایتگر مرگ آنها باشد؟
گزارش از راحله چترسفید
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است