کد خبر: 12552
تاریخ انتشار: 28 مرداد 1403 - 23:03
چند ماه قبل از شروع آن جنگ لعنتی، داشتم برای ورود به رشته علوم سیاسی در دانشگاه دمشق خودم را آماده می‌کردم که شروع جنگ در همان سال، از سوریه، خاورمیانه و نظم بین‌الملل برای من یک کلاس بی‌رحم سیاست ساخت که اساتیدش دولت‌ها و گروهایی بودند فارغ از اخلاقیات و

فراتاب: «چند ماه قبل از شروع آن جنگ لعنتی، داشتم برای ورود به رشته علوم سیاسی در دانشگاه دمشق خودم را آماده می‌کردم که شروع جنگ در همان سال، از سوریه، خاورمیانه و نظم بین‌الملل برای من یک کلاس بی‌رحم سیاست ساخت که اساتیدش دولت‌ها و گروهایی بودند فارغ از اخلاقیات و انسانیت که جنگ را بر مردم سوریه تحمیل کردند. من همان موقع اندیشه‌های ماکیاولی و نظریه رئالیسم را آموختم. بعدها که در ترکیه به صورت خودخوان نظریات روابط بین‌الملل خواندم، خنده‌ام می‌گرفت از آن کلاس‌های تجربی و آزمایشگاه سیاستی که دولت‌ها برایمان ساخته بودند. اکنون 13 سال از آن اتفاق می‌گذرد و من زیلان نبیل سه سال است در روزنامه زمان برای ستون سیاسی مقاله می‌نویسم و از وضعیت پناهندگانی در ترکیه می‌گویم که همچون من تمام زندگی‌شان را در یک کوله‌پشتی بستند و راهی ترکیه شدند. اکنون که این متن را می‌نویسم می‌ترسم این آخرین مقاله‌ام برای زمانی (ایهام از روزنامه زمان و زمانی که بوی یک توافق شوم می‌آید) باشد که تمام تیترهایش برایم ترکیبی از لذت و اندوه است. لذت نوشتن و اندوه روزهایی که صدای بمب‌ها خواب را از چشمانم ربوده بود و بوی باروت در مشامم پیچیده بود.»

انگشتانش بر روی کیبورد می‌رقصند و کلمات تلخ و شیرین را به هم می‌آمیزند. هر کلمه، یک تکه از خاطرات تلخ و شیرینش را در سوریه زنده می‌کند. تیتر او برای چاپ فردا صبح این است: سایه‌های یک ویرانگی دوباره در پس یک دیدار. می‌گوید شاید این آخرین تیتر من باشد ...

یک دیدار سخت برای دو گروه مضطرب

پس از اعلام تمایل رجب طیب اردوغان با بشار اسد، تحولاتی در سوریه و ترکیه رخ دادند که فهم آنها نیازمند چیدن تکه‌هایی از این پازل قدیمی و فهم یک داستان با پایانی باز است. داستان سوریه‌ای که همچنان آبستن تحولات بسیاری است و همچنان چشم‌های بسیاری به این پیر متمدن است که اکنون از آن یک ویرانه باقی گذاشته‌اند. این اتفاق دو پیام مهم و دو مخاطب مهم دارد. گروه‌های رادیکال اسلام‌گرا که طی یک دهه در ارتباط با اردوغان یک بده بستان دو سر سود داشتند، اکنون چشم‌های خشمگین‌شان به دست‌های اردوغان و اسد است و منتظر هستند ببینند حاصل این این دیدار چیست؟

از طرف دیگر پناهندگان سوری در ترکیه که جمعیت قابل توجهی هم در این کشور دارند، بیش از گروه اول نگران سرنوشت خویش هستند. سرنوشت صدها هزار سوری ساکن در ترکیه با این جمله اردوغان که روزهای گذشته اعلام کرده است «با بشار اسد به عنوان یک خانواده مذاکره می‌کنم» گره خورده است. سوری‌هایی که طی یک دهه به ناچار از سوریه گریخته و تلاش کرده‌اند در کشور همسایه یک زندگی نو بسازند و با انواع مشکلات دست و پنجه نرم کنند، اکنون منتظر هستند ببینند ماحصل دیدار اردوغان/اسد چیست و چقدر این معامله منجر به تغییر معادله به ضرر این گروه می‌شود؟

گزارش از راحله چترسفید

بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است

نظرات
آخرین اخبار