آقایان سیدعماد حسینی و عبدالکریم حسینزاده حائز بالاترین امتیازات کمیتهها برای وزارتخانههای نفت و راه و شهرسازی شدهاند، انتظاردارم آقای دکتر پزشکیاناینعزیزانرا نه لزوما به عنوان کُرد اهل سنت،بلکه به عنوان دو متخصص و مدیر موفق و رزومهدار درجهت تقویت کابینهشانمورد استفاده قرار دهد.
فراتاب: آیا سرانجام پس از 45 سال از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جمهوری اسلامی شاهد حضور وزرایی از میان ایرانیان سنی مذهب خواهیم بود؟ مسالهای که به نظر میرسد اگر قرار است اتفاق بیافتد اینک بهترین زمان آن است چرا که کاندیدای پیروز انتخابات چندین و چند بار در انتخابات بر مساله تبعیض و محرومیت کُردها و بلوچهای اهل سنت انگشت گذاشت و وعده داد به این شرایط پایان دهد. در همین چارچوب برای بررسی این موضوع به سراغ مهندس محسن بیگلری رئیس مجمع نمایندگان استان کردستان و نماینده فعلی مردم شهرهای سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی رفتهایم او که عضو فراکسیون نمایندگان اهل سنت نیز هست یکی از حامیان پزشکیان و دوستان و همکاران قدیمی او در مجلس به شمار میرود. مشروح این گفتوگو در ادامه خواهد آمد:
فراتاب - فضای پس از انتخابات را در رابطه با مسئله اقوام و مذاهب و کُردهای اهل سنتی که میبایست به کابینه راه پیدا کنند را چگونه ارزیابی میکنید؟
محسن بیگلری: در زمان تبلیغات آقای دکتر پزشکیان هم در صدا و سیما و مناظرههای تلویزیونی و هم در سخنرانیهایش در بسیاری از استانها و شهرها از جمله در مشهد، سنندج و ... صحبتهایی در رابطه با استفاده از ظرفیتهای پیروان اقوام و مذاهب مختلف کشور کردند، وی چندین بار از تبعیض و محرومیتهای آنها و ضرورت رفعشان صحبت کرد از استفاده نکردن از نخبگان کُرد و بلوچ و در کل اهل سنت در پستهای کلان کشور انتقاد کرد و با همین مواضع صریح و عدالتمحورشان امید زیادی در دل مردم ایجاد کردند.
فراتاب – برخی میگویند گفتن وعدهها در موسم انتخابات توسط کاندیداهای مختلف امری عادی است و کاندیداها برای رای آوری وعدههای مختلفی طرح میکنند ماننده وعده دادن یارانه 20 گرمی طلا توسط آقایان زاکانی و یا سفرهای لاکچری توسط آقای قاضیزاده، آیا نمیتوان مواضع دکتر پزشکیان را هم در همین راستا ارزیابی کرد؟
محسن بیگلری: بنده سالهاست به واسطه حضور مداوم و همزمان با آقای پزشکیان در مجلس شورای اسلامی، ایشان را از نزدیک میشناسم و افتخار دوستی با ایشان دارم وی فرد صادقی است و همگان وی را به صداقتشان میشناسند همین صداقت یکی از علل اصلی اقبال مردم کشور به ایشان بود و خوب میدانم آنچه که در رابطه با زنان و اهل سنت و اقلیتها گفتند ریشه در نوع نگاه ملی و دغدغهمندانه ایشان دارد، استفاده از ظرفیت اقوام و مذاهب کشور بخشی از باور فکری و اعتقادی دکتر پزشکیان است و این مواضع جدید او نیست چندین سال است که همین مواضع را بارها در نطقهای مجلس و در تریبونهای مختلف طرح کردهاند و فراموش نکنیم ایشان کسی نیست که برای پیروزی در یک انتخابات وعدهای و گفتهای برخلاف تفکر و اعتقاداتش بزند.
فراتاب – این مواضع آقای پزشکیان از دید شما تا چه میزان بر نتیجه انتخابات اثر گذار بود؟
محسن بیگلری: مواضع عدالت محور ایشان امیدواری زیادی در میان آحاد مختلف مردم کشور بخصوص هموطنان اهل سنت اعم از کُرد، بلوچ، ترکمن و ... ایجاد کرد و مطابق انتظار مردم نیز متقابلا او را مورد حمایت قرار دادند، بخش زیادی از آرا ایشان از نظر بنده تحت تاثیر همین حمایت کُردها، بلوچها و پیروان اهل سنت بود.
فراتاب - به عبارت دیگر نقش هموطنان پیرو اهل سنت و اقوام کشور بر نتیجه انتخابات سرنوشتساز بوده است؟
محسن بیگلری: بله قطعا؛ به باور بنده بسیار مؤثر بوده است، به نظر بنده اگر یک اصلاحطلب بهتنهایی کاندیدا میشد و فقط در سطح یک اصلاحطلب بود هیچ موقع رأی نمیآورد. آقای پزشکیان دلیل رأی آوردنشان بیشتر مردم زاگرسنشین از آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام و از آنسو سیستان و بلوچستان و ... بود مناطق و استانهایی که اکثریت آنها را پیروان مذاهب و گروههای قومی مختلف تشکیل میدهند علت افزایش رأیهای آقای پزشکیان به همین علت بود. تفاوت ایشان با دیگر کاندیداهای اصلاح طلب هم همین موضوع کلیدی بود، چون آقای پزشکیان هم رأی کُردها، هم رأی بلوچها و بطور کلی رأی اهلسنت را داشت. باید بدانیم جمعیت بزرگی از کُردها بدلیل مسائل کاری و معیشتی در کل کشور پراکنده هستند و بخش مهمی از آرای مرکزنشینان نیز همان کُرد و بلوچ اهل سنت ساکن شهرهای بزرگ بود بطور مثال بنده خودم در تهران هستم و علاوه بر خودم بسیاری دیگر از هموطنان کُرد ساکن تهران و دیگر شهرهای بزرگ مرکز کشور را میشناسم که آنها در پای صندوق رای به آقای پزشکیان رای دادند. در حقیقت و بدون هیچ تعارفی برگ برنده آقای پزشکیان اقوام و مذاهب و بخصوص اهل سنت بود و اگر آنها به پزشکیان رای نمیدادند و حتی اگر به رقیبش هم رای نمیدادند و فقط در انتخابات شرکت نمیکردند آقای پزشکیان پیروز نمیشد.
فراتاب – رفتار پس از انتخابات آقای پزشکیان در رابطه با اهل سنت و وعدههایشان را تا به اینجای کار چگونه ارزیابی میکنید؟
محسن بیگلری: همانطور که مستحضر هستید بعد از ایام انتخابات با دوراندیشی و برنامهریزی دکتر پزشکیان و مجموعه همراهشان مکانیسمی برای تعیین کاندیداهای کابینه ایجاد کردند که در این چارچوب و برای نخستین بار در میان کاندیداهای مختلف، چندین کاندیدای شاخص از اهل سنت کشور از جمله کُردها نیز مطرح شدند و خوشبختانه در کمیتههای بررسی از نظر شاخصهای مختلف حائز نمرات بالایی نیز شدهاند و اینک جزء گزینههای نهایی و دارای شانس برای حضور در کابینه به شمار میروند.
فراتاب – میتوانید بطور دقیقتری اسامی کاندیداهای کُرد اهل سنت که جزء انتخابهای نهایی برای وزارتخانهها شدهاند را طرح بفرمایید:
محسن بیگلری: جدای از بحث کاندیداهای معاونتهای مختلف ریاستجمهوری، گزینههایی از اهلسنت جزء گزینههای جدی برای وزارتخانهها هستند و حتی در مراحل آخر اسم دو نفر کُرد اهلسنت جزء اسامی نهایی وزارت وجود دارد. این دو نفر شامل آقایان دکتر سیدعماد حسینی و مهندس عبدالکریم حسینزاده هستند که در کمیتههای تخصصی هر یک بالاترین امتیاز را بدست آوردهاند. آقای حسینی یکی از گزینههای اصلی و نهایی وزارت نفت است و آقای حسینزاده نیز یکی از گزینههای نهایی و اصلی وزارت راه و شهرسازی. هردوی آنها یک تجربه مدیریتی خوب، سوابق قابل توجه در مجلس و مدارک و مدارج عالی علمی و دانشگاهی دارند.
فراتاب – شما به همراه دیگر نمایندگان عضو فراکسیون اهل سنت روز سهشنبه این هفته با آقای پزشکیان دیدار داشتید مهمترین مباحث این نشست چه بودند؟
محسن بیگلری: صحبتهای مختلفی طرح شد ایشان بعد از مقام معظم رهبری که نفر دوم مملکت هستند، باید امروز خود رئیسجمهور به آن وعدهها و آن باورها که حتی من نمیگویم وعده بلکه میگویم باور باید جامعه عمل بپوشاند و این تبعیضها را نهتنها در بحث نیروی انسانی و کابینه و پستهای کلان مدیریتی بلکه در بحث جادهها که وضعیت خوبی نداریم، در بحث ایجاد اشتغال در استانهای ما، در بحث توجه به مرزهای ما، مرزهای ما اکنون فرصت نیستند تهدید هستند بازارچههای مرزی ما باید باز شوند. کولبرهای ما ساماندهی شوند و برخورد با کولبران متوقف شود همه این موضوعات را من در این دیدار به ایشان عرض کردم. از نخبگان کُرد اهلسنت و بلوچ و از نخبگان تمام اقوام و مذاهب کشور باید استفاده کنند طبیعتا من چون نماینده استان کردستان هستم و رئیس مجمع نمایندگان کردستانم به طور مرتب میگویم کُرد اهلسنت ولی کل اقوام و مذاهب با هزاران امید به آقای پزشکیان رأی دادند. حتی مشارکت که در دور دوم افزایش پیدا کرد خیلی از رأیدهندگان دور دوم اصلاً در دور اول رأی نداده بودند و آمدند و به آقای پزشکیان رأی دادند آنها به تغییر رأی دادند. ما امیدواریم این تغییر احساس شود و آقای پزشکیان دراینرابطه وقت بگذارند و طوری اقدام کنند که هفته آینده که اسامی اعضای پیشنهادی کابینه مشخص میشود موج خوشحالی و شادی در میان ما نمایندگان کُرد اهلسنت و نمایندگان اهلسنت در مجلس به وجود بیاید و این سرایت پیدا کند به منطقه ما و از این اهلسنتها استفاده بشود. بهعنوانمثال آقای دکتر سیدعماد حسینی برای وزارت نفت و آقای مهندس عبدالکریم حسینزاده برای وزارت راه و شهرسازی معرفی شدهاند سابقه اجرایی و مدیریتی و علمی قابل توجهی دارند سابقه مجلس دارند این افراد میتوانند خوش بدرخشند و من مطمئن هستم باعث تقویت کابینه آقای پزشکیان خواهند شد و این دو فرد که نهایی شدند و اسم آنها بر سر زبانها افتاده و در رسانهها مطرح شدهاند. من از آقای پزشکیان انتظار دارم از هردوی آنها در سطح کابینه حتما استفاده کنند.
فراتاب - جناب بیگلری البته شایعاتی نیز وجود دارد از جمله در لیست اعضای کابینه که بصورت غیررسمی و در گمانهزنیها منتشر میشود میبینیم که نام این دو گزینه نیست حال با توجه به اینکه شما رئیس مجمع نمایندگان استان کردستان هستید چه انتظاری از آقای رئیسجمهور دارید؟
محسن بیگلری: انتظار دارم لیستی که قرار است هفته آینده تقدیم مجلس شود به نحوی باشد که بعد از اعلام اسامی ما به خدمت دکتر پزشکیان رفته و از او بخاطر حُسن انتخابهایشان تشکر کنیم و به او تبریک ویژه بگوییم که از ظرفیت کُرهای اهلسنت برای اولینبار در سطح کابینه استفاده خواهند کرد امیدوارم برای اولین بار هم شده در لیست کابینه دوباره حس تبعیض و نادیده گرفتن را نیابیم و نومیدانه نگوییم که این بار هم چیزی به ما نرسید!
فراتاب – در پایان چقدر خوشبین هستید سرانجام یک کُرد یا بلوچ و ترکمن اهل سنت را در این دولت به عنوان وزیر ببینیم؟
محسن بیگلری: من امیدوارم و حتی در این جمعبندی نهایی که در دو -سهروزه پیشرو انجام میشود انتظار دارم این مهم انجام شود و امیدوارم و امید به تغییر و دیده شدن که در میان کل مردم کشور و بخصوص هموطنان اهل سنت ایجاد شده است این خوشحالی و امید تبدیل به ناراحتی و نومیدی نشود و در اوایل هفته آینده که اسامی اعضای کابینه معلوم میشود ما این خوشحالی و امیدواری فعلی که در میان اقوام و مذاهب به وجود آمده به ناامیدی تبدیل نشود و دو گزینهی نهایی شده کُرد اهلسنت حتماً در کابینه حضور داشته باشند امیدوارم که حتماً آن امیدی که آقای پزشکیان در دل مردم ایجاد کرده انشا الله، اجرایی شود.
گفتو گو از سید سالار رحیمی
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است