کد خبر: 12689
تاریخ انتشار: 4 اسفند 1403 - 00:51
امیر هرگز راضی نبود در جنگ برادرکشی، جوان‌های کلهر را به کشتن دهد، اما برای حراست از یک وجب خاک میهن، همیشه خودش، برادرانش و کسانش مقدم بودند و زبان حال مردم کلهر نیز چنین بود، خداوند چنین امیری (امیرمخصوص) را از ما نگیرد!

 فراتاب: عباس خان امیر مخصوص کلهر نوه داوود خان امیراعظم ایلخان مقتدر غرب کشور و فرزند جوانمیرخان ضرغام الدوله است. در زمان رضا شاه پهلوی ابتدا مورد اعتماد شاه بود اما سپس مغضوب وی گردید و در زندان باغ شاه ساوه زندانی شد. پس از کناره‌گیری رضا شاه از سلطنت، سه دوره (دوره‌های چهاردهم، پانزدهم و شانزدهم) نمایندۀ کرمانشاهان در مجلس شورای ملی شد. در نهایت در پاریس همراه با خانواده‌اش به طرز مشکوکی جان باخت.

مشخصات کتاب

کتاب «امیرمخصوص» برگرفته از خاطرات خسرو خان سالار اقبال برادر عباس خان است. اتفاقات و تحوالات تاریخی را از دوره صفویه تا پهلوی حول محور خانواده پدری عباس خان قبادیان و چگونگی به قدرت رسیدن آنها در بستر ملی و محلی بررسی می‌کند.

این کتاب به صورت مصور و در سه جلد توسط انتشارات طاق بستان در سال ۱۳۹۰ چاپ شد. جلد اول کتاب با مقدمه ناشر، نقد و بررسی منابع شروع می‌شود. این جلد با ۶۳۴ صفحه شامل هفت بخش است که با کلهر در تاریخ شروع می‌شود و با حوادث کلهر قبل از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ پایان می‌یابد.

جلد دوم کتاب شامل پنج بخش و ۷۳۴ صفحه است که با کودتای سوم اسفند شروع و با عزیمت امیرمخصوص به گرمسیرات کلهر تمام می‌شود.

جلد سوم از دو بخش و ۴۸۲ صفحه تشکیل شده و با دوره‌ی فترت و فعالیت‌های سیاسی امیرمخصوص در مرکز کشور شروع و با فهرست اعلام تمام می‌شود.

نویسنده کتاب

اردشیر کشاورز مورخ، پژوهشگر و منتقد در زمینه تاریخ و فرهنگ مردمان کُرد در غرب کشور است. ایشان با جمع‌آوری تاریخ محلی و انطباق آن با مدارک تاریخی در حفظ میراث به جا مانده از بزرگان سیاسی و ایلی در منطقه تاثیری بزرگ از خود به جا نهاده است. از دیگر آثار او می‌توان به «شرح وقایع مشروطیت در غرب کشور»، «زندگانی سردار یارمحمدخان کرمانشاهی»، «ن‍ق‍دی ب‍ر ک‍ت‍اب ج‍غ‍راف‍ی‍ای ت‍اری‍خ‍ی و ت‍اری‍خ م‍ف‍ص‍ل ک‍رم‍ان‍ش‍اه‍ان»، «رج‍ال و م‍ش‍اه‍ی‍ر ک‍رم‍ان‍ش‍اه‍ان س‍ه ج‍س‍ت‍ار»، «کرمانشاهان در جنگ جهانی اول»،  «کرمانشاه ما به دورنمای قدیم شهر»، «کرمانشاهان در سفرنامه سیاحان»، «اسناد انتخابات مجلس شورای ملی» و ده‌ها اثر پژوهشی و تاریخی دیگر اشاره کرد.

برداشت من از کتاب

در فراسوی تاریخ ملت کُرد مردی در میان ایل کلهر چشم به جهان گشود که میراث‌دار اجدادش بود تا بر صحنه سیاست ایران بزرگی کند. تاریخ او را به‌عنوان سیاست‌مداری وطن‌پرست و مردم او را به‌عنوان پیام‌آور صلح و دوستی یاد می‌کنند. عباس‌خان کلهر همچون مردمش آزاداندیشی صدیق بود و در مهم‌ترین بزنگاه‌های سیاسی کشور در سمت درست تاریخ ایستاد.

نویسنده سجاد پرنیان از اعضای کلاس آموزش روزنامه‌نگاری، نویسندگی و برندسازی فراتاب

بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است

نظرات
آخرین اخبار