فراتاب: خبر احتمال دیدار اردوغان و اسد و تصمیماتی که قرار است میان این دو اتخاذ شود، دلهره در دل بازیگرانی انداخته است که تاکنون از این تیرگی روابط منتفع میشدند. بعد از اعلام این خبر طی روزهای اخیر شاهد نگرانی گروههای اسلامگرای رادیکال تحت حمایت ترکیه در سوریه هستیم. حاصل این نگرانی و این وضعیت، اعتراضات گستردهای بود که در اول ژوئیه در شهرهای ادلب، عفرین و جرابلس توسط این گروه ها به راه افتاد.
اعتراضاتی که با تجمع معترضان مقابل مرکز فرماندهی ارتش ترکیه در عفرین شروع شد و سپس درگیریها در سه شهر نامبرده به اوج خود رسید. در پی این درگیریها و بروز خشونت میان دو طرف درگیر، یک نفر در جرابلس و سه نفر در عفرین کشته و بیش از 20 نفر زخمی شدند. معترضان در این شهرها علیه اردوغان شعار داده و پرچم ترکیه را از سر در ادارات پایین کشیدند. به نظر میرسد این اقدامات نشاندهنده ترس و نگرانی گروههای رادیکال از نتایج مذاکرات آنکارا / دمشق و قطع حمایت اردوغان از آنان باشد.
دیدار اردوغان / اسد و خشونت علیه سوریها در ترکیه
گفته میشود در کنار مواردی که توضیح داده شد، آنچه که به نظر میرسد در اعتراضات گروههای رادیکال تحت حمایت رجب طیب اردوغان بیتاثیر نبوده است، خبر تجاوز یک پناهجوی سوری به یک دختر بچه بوده است که این خبر به سرعت در رسانههای مختلف پیچید. این اتفاق موجب تهییج شهروندان ترکیه و اعمال خشونت علیه پناهندگان سوری در این کشور شد. به گونهای که این شهروندان دستکم در شهرهایی همچون استانبول، قیصریه و کیلیس به پناهندگان سوی حمله کرده و شعارهای ضدمهاجر سر دادند. مشابه این رخداد طی سالهای اخیر و به شکلهای متفاوت در ترکیه تکرار شده است. این رخدادها یک نگرانی و یک پرسش مهم ایجاد میکند: آینده پناهندگان سوری در ترکیه به چه شکل خواهد بود؟ این پرسش پاسخی روشن نداشته و در قالب این متن نیز نمیگنجد. باید دید طی روزها و ماههای اخیر تصمیمات مقامات دو کشور و قدرتهای دخیل در بحران سوریه سرنوشت این گروه را به چه سمتی سوق خواهد داد؟
پیام روشن داستان این است که بازی سیاست و بازی دولتها همواره به گونهای رقم خورده است که گروههای فروملی و به حاشیه رانده شده همچون پناهندگان در محاسبات این دولتها جزء مهرههای شطرنج محسوب میشوند چه در زمان صلح و چه در زمان جنگ و بحران. به این معنا که در شرایط بحران، گروهی که بیشترین آسیب را از وضعیت منازعات سوریه و ترکیه و سایر بازیگران دخیل در این بازی دید، مردم سوریه و به طور خاص گروهی که بودند که در داخل سوریه و یا در خارج از مرزها ناچار به جابجایی شدند. در شرایط صلح نیز به نظر میرسد در صورت توافق آنکارا / دمشق، آنچه رخ دهد، بازگشت این گروه به سوریهای ویران باشد که سالها پیش امید در آن در مقابل جنگ و بحران و ناامیدی تسلیم شد. این تازه شروع یک داستان است. داستان یک بازگشت احتمالی به جایی که اکنون خرابهای بیش نیست و مردم نه برای ماندن و نه برای رفتن، ارادهای و اختیاری ندارند.
گزارش از راحله چترسفید
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است