فراتاب: ... سه تا از رفیقهایش قبلا رفته بودند و او برای رفتن هوایی شده بود. «باید یکجوری خودم را به آلمان میرساندم و پناهنده میشدم.»«گفتند راه سخت را رفتهای و چیزی نمانده اما دریای اژه مانده بود. به سمت استانبول به راه افتادیم، کمتر از یک ساعت بعد یک خودروی پلیس ترکیه به تعقیب ما پرداخت و بلاخره ساعت ۱۵ دستگیر شدیم. سه ماه در کمپی زندانی بودیم و در آخر دیپورتمان کردند.» آن روزهای سیاه در برابر چشمانش رژه میروند؛ کوهها، دیوار زخمی خانه قاچاقچی، آدمهایی که توی عکس تار افتادهاند و ترس توی چشمها...
ترکیه که در گذشته بیشتر به عنوان یک مقصد تفریحی و مسافرتی برای ایرانیان تلقی میشده، در سالهای اخیر با توجه به تجربهی موفق و دلپذیر از زندگی و مهاجرت به این کشور بسیار مورد استقبال قرار گرفته و مقصد اصلی بسیاری از مهاجران ایرانی بوده است. ایرانیان به دلایل مختلفی از جمله اقتصاد پویا و رو به رشد ترکیه، شرایط مساعد بازرگانی، خوش آب و هوا بودن، وجود دانشگاهها و مراکز بینالمللی، هم مرزی و نزدیکی جغرافیایی، امکان دریافت اقامت با سرمایهگذاری و خرید ملک و اخذ ویزا، ترکیه را به عنوان مقصد مهاجرتی خود برمیگزینند. همچنین ترکیه همچون دروازهای به سوی اروپا محسوب میشود که سالانه مهاجران زیادی از طریق این کشور خود را به کشورهای اروپایی میرسانند.
ایرانیان در صدر مهاجرین مقیم در ترکیه
ترکیه که سالانه میزبان بیش از ۲ میلیون توریست صرفا از کشور ایران بوده، از سال ۲۰۱۹ به مقصد مورد علاقه مهاجران ایرانی تبدیل شده است. طبق بررسی سالنامه مهاجرتی ۱۴۰۱، جمعیت ایرانیان در ترکیه در بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ میلادی، بیشتر از جمعیت ایرانیان در اتحادیه اروپا، بریتانیا و استرالیا شده است. بر اساس دادههای وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه در سال ۲۰۲۳ و ۲ ماه اول سال ۲۰۲۴، گردشگران ایرانی با ۴۳۷ هزار و ۹۰۵ نفر بیشترین بازدید کننده در ماههای ژانویه و فوریه از ترکیه شدند.
پس از تصویب مقررات دولت ترکیه در سال ۲۰۱۸ در رابطه با سرمایهگذاری، ایرانیهای زیادی سرمایه خود را به این کشور منتقل کردند. به بیان مجتبی یوسفی عضو هیئت رئیسه مجلس، از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۹، ۷ میلیارد دلار ارز از کشور برای خرید ملک در ترکیه خارج شده است و از سال ۲۰۱۳ تا اواسط ۲۰۲۲، تعداد املاک خریداری شده توسط خارجیها در کشور ترکیه ۱۱۶ هزار و ۹۱۲ واحد بوده است که از این تعداد واحد، حدود ۷۰ درصد آن سهم ایرانیهای مقیم ترکیه است. از سوی دیگر افزایش مهاجرت ایرانیان به ترکیه با افزایش جرم و جنایت همراه بوده است که منجر به زندانی شدن میزان قابل توجهی از این مهاجران شده است:
۳ هزار ایرانی زندانی در ترکیه
علیرضا بیگدلی، معاون کنسولی مجلس و امور ایرانیان خارج از کشور وزارت خارجه گفت: تعداد زندانیان ایران خارج از کشور به غیر از ترکیه ۷۰۰ نفر هستند و متاسفانه در حال حاضر ۳ هزار زندانی در ترکیه داریم.
محمودی: ۳ هزار و ۷۰۰ زندانی ایرانی در خارج از کشور
علیرضا محمودی، مدیر کل کنسولی وزارت امور خارجه در گفتوگویی بیان داشت: از ابتدای سال۱۴۰۰ تا شهریور ۱۴۰۲، ۹۱۴ نفر از اتباع ایرانی که در دیگر کشورها زندانی بودند، آزاد و یا به کشور منتقل شدهاند، همچنین وی بیان داشت که بیشترین تعداد زندانیان ایرانی در ترکیه به سر میبرند.
۲هزار زندانی ایرانی در ترکیه در سال ۱۴۰۰
معاون امور بینالملل قوه قضائیه اعلام کرد حدود ۴ هزار ایرانی خارج از کشور زندانی هستند که ۲ هزار نفر آنها در ترکیه در حبس به سر میبرند. قاچاق مواد مخدر بیشترین اتهامی است که ایرانیان خارج از کشور با آن روبرو هستند.
گزارش از سمیرا بهروز – کارشناس ارشد علوم سیاسی
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است