فراتاب: آیا ممکن است انسانها روزی تحت سلطه هوش مصنوعی که خود خلق کردهاند قرار گیرند؟ این سوالی است که هنری کسینجر دیپلمات فقید و برجسته، اریک اشمیت و دانیل هوتنلوچر در کتاب مهمشان سعی کردهاند در کنار سوالات و مباحث پرتامل دیگر در باب هوش مصنوعی بدان پاسخ دهند، کتابی که خواندن آن برای اکثریت ما جذاب و البته ضروری است.
گاهی هوشهای مصنوعی توانستهاند دستاوردهایی فراتر از فهم انسان داشته باشند در این هنگام است که میتوان گفت: اهداف ناممکن انسانها قابل دستیابی میشوند! هوش مصنوعی محدویتهای ذهن انسان را ندارد و میتواند فراتر از آن برود. هوش مصنوعی وعده میدهد که تمامی قلمروهای تجربی انسانی را دگرگون سازد و هستهی دگرگون سازیاش نهایتاً در سطح فلسفی به وقوع میپیوندد، دگرگون سازیِ نحوهی درک انسان از واقعیت و نقش ما در آن.
هوش مصنوعی با تسریع برخی کارها مانند ترجمه، کشف برخی الگوها که از دید انسان پنهان مانده، کمک به تشخیص و تصمیمگیری بهتر و سریع تر و... در زمانی نه چندان دور در همه جنبههای زندگی ما انسانها سر بر آورده است.
مشخصات کتاب
اولین انتشار: مجموعه انتشارات لیتل، براون و شرکا
سال انتشار: 2021
تعداد صفحه: 272 صفحه
نظرات مشتریان در سایت آمازون: 4.2 از 5 ستاره
نوبت چاپ در نشریه کتاب پارسه: چهارم
قطع: رقعی
نویسندهها و مترجم کتاب
اریک اشمیت: او یک فناور است که در دوران همکاریاش با شرکت گوگل از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۱ به رشد زیر ساختهای این شرکت بسیار کمک کرده و توانست آن را به یک غول فناوری تبدیل کند.
هنری کیسینجر: وزیر امور خارجه آمریکا در زمان ریاست جمهوری نیکسون و جرالد فورد و برنده جایزه صلح نوبل سال ۱۹۷۳ است. همچنین آثار زیادی درباره سیاست خارجی و دیپلماسی از خود به جای گذاشته است.
دانیل هوتنلوچر: رئیس کالج محاسبات شوارتزمن است که علاقهمندیهای اصلی تحقیقاتی وی در حوزه دید رایانهای، رسانههای اجتماعی و درک هوش مصنوعی است.
مترجم این کتاب از نشریه کتاب پارسه سامان صفرزائی است که مترجم کتابهای «هانا آرنت و آیزایا برلین»، «در بلند مدت همه مردهایم» هم هست. روزنامهنگاری که در رسانههای مختلف مانند اندیشه پویا و شهروند قلم میزند.
پیام کتاب
این کتاب ۷ فصل دارد که در هر مرحله این حس به شما دست میدهد که کتاب میخواهد رخنه هوشهای مصنوعی در زندگی را به شما نشان دهد بدون آنکه خود ما خیلی از آن آگاه باشیم، مانند بزرگ شدن روز به روز یک رودخانه بدون آنکه خیلی احساس شود تغییری در آن رخ داده، غافل از اینکه سیلابی عظیم در راه است که میتواند همه چیز را دگرگون و زیر رو کند. دنیایی که ما انسان ها با فلسفه خود به بسیاری از ابعاد آن شکل دادهایم هوش مصنوعی میتواند واقعیتهای آن را به شیوهای متفاوت بشناسد و انسان را از آن آگاه سازد. با دوری کردن انسان از این فناوری هزینههای او نیز افزایش مییابد چرا که با کمک هوشهای مصنوعی میتوان کار ها را به سادگی و با هزینه کمتر انجام داد؛ مانند کشف یک دارو که هوش مصنوعی موفق به انجام آن شد: «آنتی بیوتیک هالیسین»، که تحقیقات استاندارد آن سالها کار پرهزینه و پرزحمت را میطلبید. اما با دادن اطلاعات به هوش مصنوعی موفق به کشف آن شدند.
هوش مصنوعی در این کشف توانست روابطی را کشف کند که از چشم انسان دور مانده بودند؛ در این شرایط انسانها ترجیح میدهند به جای استفاده از درک و هوش خود، بسیاری از کارها را به هوش مصنوعی محول کنند تا این فناوری هرچه بیشتر نقش خودش را در دنیا گسترش دهد و دامنه فعالیت انسان را کوچک کند.
تجربه و تأثیرپذیری از این کتاب
برداشت من از این کتاب این بود که هوش مصنوعی با قدرتی که انسان ها به آن دادهاند ما را بسیار به خودش وابسته میکند، به گونهای که برخی آن را خداگونه میبینند و هرپاسخی از آن دریافت کنند بدون هیچ سوال و تاملی میپذیرند. برای درک بهتر و فهم بیشتر از چگونگی کارکرد هوش مصنوعی و اثراتی که میتواند در آینده داشته باشد خواندن این کتاب توصیه میشود.
نویسنده: مهنا صفری از اعضای کلاس آموزش روزنامهنگاری و برندسازی فراتاب
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است.