فراتاب: ایران و افغانستان دو کشور همسایه و همزبان که مشترکات فرهنگی و تاریخی بسیاری دارند و دارای روابط سیاسی اقتصادی و فرهنگی میباشند و از همه مهمتر، مسئله مهاجرین افغان ساکن در ایران و همینطورحقابه ایران از رود هیرمند که از موضوعات مهم و چالش برانگیز میان دو کشور میباشد. با توجه به این مسائل باید ببینیم که دولت آقای پزشکیان چه رویکردی را در قبال مواردیادشده در پیش خواهد گرفت؟
واکنش مقامات ارشد طالبان به پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ با تاخیر ولی مثبت ارزیابی شد. معاون دفتر سیاسی طالبان در دوحه ،حنفی وردک، ضمن عرض تبریک به آقای پزشکیان با نشر پیامی در شبکهی ایکس ابراز امیدواری کرد که دولت جدید ایران بتواند علاوه بر مدیریت بهتر مسائل داخلی خود، اقدامات موثر و سودمندی را برای توسعه و پیشرفت روابط دوجانبه سیاسی اقتصادی و تجاری میان ایران و افغانستان انجام دهد.
وزارت خارجه حکومت طالبان نیز با نگاه مثبت ولی نسبتا سرد با انتشار بیانیه کوتاهی انتخاب حکومت جدید را به نظام جمهوری اسلامی و مردم ایران تبریک گفت اما نامی از پزشکیان نبرد. در این پیام اظهار خوشبینی کردند که در دولت جدید روابط دو کشور در زمینههای مختلف مستحکم گردد و وسعت یابد.
از آن طرف، چهرههای سیاسی دولت سابق افغانستان و مخالفان گروه طالبان، واکنش گرمتری به پیروزی مسعود پزشکیان داشتند. رئیس جمهور سابق افغانستان ،حامد کرزی، با ارسال پیامی، مشارکت موفقیت آمیز مردم ایران را در انتخابات ریاست جمهوری به دولت و ملت ایران تبریک گفت. همینطور دکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی دولت سابق افغانستان با انتشار پیامی موفقیت مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری را تبریک گفت.
حال باید دید روابط ایران و افغانستان در دوره اخیر که در آنسوی مرز طالبان و در اینسوی مرز دولت مسعود پزشکیان بر سر کار آمده است چگونه پیش خواهد رفت؟
گزارش از شکریه اکبری - پژوهشگر حوزه مسائل افغانستان
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است