فراتاب: محمد جواد ظریف ،رئیس شورای راهبردی انتقال دولت چهاردهم طی گفتوگویی تلویزیونی در تاریخ ۲۷ تیر ۱۴۰۳ در خصوص نحوه انتخاب وزاری پیشنهادی کابینه گفت: «اگر بالای ۵۰ سال باشی هیچ امتیازی نمیگیری اما اگر زیر ۵۰ و هرچه جوانتر باشی امتیاز بالاتری میگیری. مرد باشی هیچ امتیازی نمیگیری اما زن باشی ۱۰ امتیاز میگیری. اقلیت مذهبی باشی امتیاز بالاتری به نسبت افرادی که مذهب رسمی کشور یعنی مسلمان شیعی مذهب هستند داری.» ظریف از دلایل انتخاب وزرا به فرصت بر اساس شایسته سالاری و میدانی برای جوانان و بانوان اشاره نمود.
باید بازی یک گروه خاص را بر هم بزنیم!
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور دولت چهاردهم در سفرهای استانی خودش قبل از رای گیری ریاست جمهوری همواره بر رفع تبعیض و رانت، عدالت و شایستهسالاری تاکید داشت تا جایی که در سنندج به عنوان اولین مبدا سفرهایش با زبان کُردی و برای مناطق کُردنشین گفت: «امیدوارم آنچه که امروز بر کشور حاکم است پایان یابد و کل ایران از جمله مناطق کردنشین با رای مردم توسعه پیدا کندو»
اما حال بعد از انتخابات و پس از اعلام اسامی پیشنهادی کابینه هیچ کُرد یا بلوچ اهل سنتی در کابینه پزشکیان نیست و گویا مدافعی که میخواست با کمک مردم بازی گروه خاصی را بر هم زند به همین زودی مردم و یا حداقل بخش مهمی از طرفدارانش را نا امید کرده است!
آیا پزشکیان از وعدههایش عدول کرده؟
مسعود پزشکیان همواره در کمپینهای انتخاباتی خود بر سهم دادن به اقلیتهای قومی و مذهبی، جوانان و زنان تاکید داشت اما تا اینجای کار و از میان فهرست وزیران پیشنهادی و معاونین منصوب شده، هیچ فردی از اقلیتهای مذهبی و بطور خاص اهل سنت نیست موضوعی که باعث نگرانی و ناراحتی بسیاری و خشم تعدادی از نمایندگان مجلس نیز شده است، و از خود این را میپرسند آیا پزشکیان هنوز شروع نکرده عقبنشینی کرده است؟
همچنین شاهد سهم حداقلی برای حضور زنان (در صورت گرفتن رأی اعتماد از مجلس) هستیم و از سوی دیگر میانگین سنی کابنیهای که قرار بود بیشتر به جوانان اهمیت بدهد بیش از 57 سال است!
حال که پزشکیان به مقصود خود رسیده است و بسیاری از متحدین او از کُردها و بلوچهای اهل سنت ماندهاند در برابر هوادارنی که به پزشکیان رای دادند که شاید تغییری ایجاد کند اما از همین ابتدا نومید شدهاند هرچند برخی از منتقدین نیز معتقدند هنوز زود است و ممکن است در دیگر مناصب و پستهای باقیمانده و یا حداقل در قامت معاونین وزیر از نیروهای شایسته اهل سنت استفاده شود. شرایطی که فعلا باید منتظر بود و دید چه طور خواهد شد!
استعفای ظریف و عرض شرمندگی از کابینه!
اما محمدجواد ظریف که در روز ۲۲ مرداد ۱۴۰۳ از جانب پزشکیان به عنوان معاونت راهبردی انتقال دولت چهاردهم منصوب شده بود تنها پس از گذشت ۲۶ روز و دقیقا بعد از اعلام لیست وزرای پیشنهادی پزشکیان به مجلس، استعفای گلایه آمیز و اعتراضی خود را بصورت متنی در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد. در بخشی از این متن او نوشته بود: «از نتیجه کار خود رضایت ندارم و از اینکه نتوانستم به شکل شایستهای نظر کارشناسی کمیته ها و حضور بانوان،جوانان و اقوام را آن گونه که وعده داده بودم به نتیجه برسانم شرمندهام!» هرچند هنوز این استعفا مورد پذیرش رئیس جمهور قرار نگرفته و سرنوشت ظریف به مانند اهل سنت در آینده این دولت و کابینه نامشخص و مبهم است!
گزارش از سینا گلاندامی