کتابخانه به سبک کتابخانه دانشگاه ملبورن | فراتاب
کد خبر: 7293
تاریخ انتشار: 5 اسفند 1396 - 00:08
تک نگاری از جزیره کانگوروها (2)
در بدو ورود به کتابخانه دانشگاه‌های ملبورن، تنوع سالن‌ها و نیز نظم خاص سالن مطالعه توجه هر تازه واردی را جلب می‌کند.کف سالن موکت و دیوارهای داخلی آن شیشه ای است.قفسه های روزنامه های روز و مجلات مختلف در ابتدای سالن قابل مشاهده است.

فراتاب - گروه فراسفر /  آزاده وکیلی:در سال‌های اخیر صحبت در مورد سرانه مطالعه در کشورها و اقشار مختلف جامعه آن کشور از اهمیت به سزایی برخوردار بوده و است. آمار ناامید‌کننده در بعضی جوامع نشان از افول اشتیاق در جهت کسب علم و یا حتی اطلاع از اخبار روزمره آن جامعه دارد. این آمار قابل تامل و بررسی می باشند تا پارامترهای مختلفی که در این ارقام دخیل هستند، تحلیل و بررسی شوند.

 سالن‌های مطالعه یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در افزایش سرانه مطالعه می‌باشند. ظرفیت بالای پذیرش افراد، عدم محدودیت در پذیرش اقشار مختلف، امکانات ارائه شده در این سالن‌ها و شرایط آسان کاربری امکانات این مجموعه‌ها به میزان مفید بودن این سالن‌ها می‌افزاید. شرایطی که با توجه به ارائه مناسب و مطمئن آن‌ها می‌توان به طور غیراجباری و نه تحمیلی ، افراد را به سمت مکتوبات و علوم مختلف جذب و مشتاق کرد.

در بدو ورود به کتابخانه دانشگاه‌های ملبورن، تنوع سالن‌ها و نیز نظم خاص سالن مطالعه توجه هر تازه واردی را جلب می‌کند.کف سالن موکت و دیوارهای داخلی آن شیشه ای است.قفسه های روزنامههایروز و مجلات مختلف در ابتدای سالن قابل مشاهده است.

علیرغم سکوتی که در هر کتابخانه و سالن مطالعه‌ای قابل انتظار است، در کتابخانه دانشگاه صدای دانشجوها در سالن مطالعه جمعی به گوش می‌رسد. هر میز شامل یک رایانه و دو یا چند صندلی بوده که تعدادی دانشجو در حال انجام تحقیقات گروهی و تبادل نظر هستند.

کیفیت سیستم‌های موجود در سالن دانشگاه ملبورن مانند تعداد آن‌ها قابل توجه است.داخل سالن بزرگ کتابخانه که به مناطق مختلف اسم‌گذاری شده‌اند، اتاقک‌های شیشه‌ای ضد صدا، مجهز به سیستم ویدئو کنفرانس می‌باشند که به منظور برگزاری نشست‌های گروهی دانشجویان برای ارائه تحقیقات‌شان تعبیه شده‌اند. میزهای بزرگ و چندین صندلی مناسب برای مطالعه طولانی مدت، داخل این اتاقک‌های شیشه‌ای نیز وجود دارند.

سالن‌های شیشه‌ای دیگری نیز در سال اصلی کتابخانه طراحی شده‌اند که هر کدام با علائمی که در آن‌ها نصب شده‌اند گویای کاربری خاص آن‌هاست.به طور مثال سالن مخصوص مطالعه انفرادی به صورت کاملا بی‌صدا، سالن دانشجویان تحصیلات تکمیلی، سالن مطالعه آزاد و....در این سالن‌ها سیستم رایانه‌ای قرارنداشته و افراد با توجه به نیاز فردی، از لپ‌تاپ‌های شخصی خود استفاده می‌کنند. هر میز مطالعه مخصوص دو نفر با دو صندلی و دو پریز برق می‌باشد.

کتاب‌ها از طریق قفسه‌ای موجود در گوشه‌ای از سالن اصلی قابل دسترسی بوده که بدون نیاز به کتابدار و تنها از طریق سیستم بارکدخوان مستقر در ورودی سالن کتابخانه قابل امانت برداشتن می‌باشند.

قسمت‌های دیگر سالن مطالعه از قبیل محل‌های اسکن و پرینت و نیز محل قرارگیری آب‌جوش و آب آشامیدنی توسط تابلوهایی بزرگ و گویا، مشخص شده‌اند که گاها به صورت شبانه روزی در امر خدمت‌رسانی پویا می‌باشند.

به نظر بنده محیط و امکانات می‌تواند فارغ از اجبار و اقتضای شرایط، افراد را به مطالعه و استفاده از مکان‌های علمی بیش از پیش جذب و وابسته کند. ایجاد زیرساخت‌های مناسب به منظور جذب اقشار مختلف جامعه و دسترسی آسان آن‌ها به منابع علمی از اساسی ترین اموری است که در افزایش میزان مطالعه افراد موثر است و باید مورد توجه قرار بگیرد و به نظر بنده صرف هزینه در این راستا سرمایه‌گذاری محسوب شده و در کاهش میزان بزه و بیکاری افراد موثر می‌باشد.

آزاده وکیلی - ملبورن

بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است

 

نظرات
آخرین اخبار