کد خبر: 12460
تاریخ انتشار: 17 تیر 1403 - 20:23
افزایش تبادل آتش بین ارتش اسرائیل و حزب‌الله لبنان

فراتاب: با سپری شدن روزها و رسیدن به اواخر جنگ در غزه ارتش اسرائیل خود را برای یک نبرد دیگر آماده می‌کند. به نقل کانال خبر رسانی این نیروها حدود 40 رصد از رفح را پاکسازی شده است و تا حدود دو هفته دیگر کار آن‌ها دررفح تمام خواهد شد، همزمان با انتشار این خبر، خبرهای دیگری از اردو آماده سازی نیروهای نظامی در شمال این سرزمین‌ها به گوش می‌رسد اردو آماده سازی که به منظور جنگ با حزب الله در جریان است. در روزهای اخیر حجم تبادل آتش بین این رژیم و حزب الله لبنان افزایش چشم گیری داشته است. حال در این گزارش تحلیلی به این موضوع خواهیم پرداخت که آیا یک جنگ کلاسیک بین اسرائیل و حزب الله لبنان به وقوع خواهد پیوست یا همانند چند سال اخیر این تبادل آتش‌ها امری طبیعی تلقی خواهد شد و خبری از جنگ نخواهد بود.
حمایت همه جانبه و اولین نشانه‌های جنگ
در زمان شروع حملات راکتی حماس به اسرائیل در روز 7 اکتبر، سران حزب الله از این حمله حمایت کرده و از روز 8 اکتبر آن‌ها نیز به تبادل آتش با اسرائیل پرداخت. در پشتیبانی از این حمله سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله در اولین سخنرانی خود بعد از شروع حمله حماس با بیان اینکه این جنگ می‌تواند بین اسرائیل و حزب الله نیز اتفاق بیافتد هشدار دارد.
پاسخ اسرائیل و ترور هدفمند
بعد از شروع حملات حزب الله به شمال سرزمین‌های اشغالی 80 هزار نفر از اسرائیلی‌ها خانه‌های خود را ترک کرده و از شمال گریختند. در واکنش به این حملات اتاق جنگ اسرائیل نسبت به درگیری با حزب الله مشتاق بوده وامکان درگیری همه جانبه این نیروها بسیار بالاست، این حملات از طرف حماس و حزب‌ الله فرصتی خوبی را برای اسرائیل فراهم کرد تا بتواند علیه مخالفان خود در دو جبهه اقدام به عملیات نظامی بکند.
ارتش اسرائیل در طول جنگ با حزب الله تا کنون سه الگو جنگی را عملیاتی کرده است. در الگوی اول این نیروها پایگاه‌های پرتابی حزب الله را در مرز مورد هدف قرار دادند سپس، در اواسط نوامبر، به حملات عمیق‌تر در داخل خاک لبنان با هدف تخریب زیرساخت‌های نظامی حزب‌الله روی آوردند و در ادامه به ضاحیه پایگاه حزب‌الله در جنوب بیروت حمله کردند و صالح عاروری، یکی از مقامات ارشد حماس را ترور کردند.
نکته قابل توجه در حملات صهیونیست‌ها، ترور‌های هدفمندی است که آن‌ها انجام می‌دهند از زمان شروع درگیری تا کنون 342 نفر از اعضای ارشد حزب الله به دست اسرائیل ترور شده‌اند. اعضایی که وجود هر کدام از آن‌ها برای حزب الله بسیاری ضروری بود و فقدان هر کدام از آن‌ها می‌تواند معادلات را به نفع اسرائیل بازگرداند.
هفته‌های اخیر
حزب الله در هفته گذشته بزرگترین حمله راکتی که از 7 اکتبر انجام شده را عملیاتی کرد در این حمله که از جنوب لبنان به شمال سرزمین‌های اشغالی صورت گرفته از 150 موشک و 30 پهپاد انفجاری برای هدف قرار دادن 15 نقطه در این سرزمین‌ها استفاده شده. این حمله به تلافی ترور طالب عبدالله فرمانده ارشد موسوم به ابوطالب بوده است که در حملات هوایی ارتش اسرائیل به جوعیه لبنان شهید شد. گفتنی است از زمان شروع عملیات 7 اکتبر تا کنون 19 هزار راکت، موشک، خمپاره و پهپاد از غره، کرانه باختری، ایران، لبنان، عراق، سوریه و یمن به سمت اسرائیل شلیک شده است.
اوضاع داخلی لبنان و اسرائیل
آنچه در صورت جنگیدن حزب الله با حماس اهمیت پیدا می‌کند، نه میل و رغب خود حزب الله بلکه اوضاع داخلی و شرایط مردم لبنان است که چندین سال است از نظر اقتصادی هیچ گونه ثباتی نداشته و از نظر سیاسی نیز شرایط خوبی را سپری نمی‌کند و کماکان کشور بدون حضور رئیس جمهور اداره می‌شود. به همین دلیل در حال حاضر بدترین حالت ممکن برای کشور لبنان جنگ و درگیری با اسرائیل است. همانطور که شاهد بودیم بعد از جنگ 33 روز حزب الله با اسرائیل در سال 2006 که با نارضایتی‌های داخلی زیادی همراه بود این جنگ نیزبا توجه به شرایط مورد عموم مردم قرار نخواهد گرفت و به هیچ عنوان برای لبنان دستاوردی را به همراه نخواهد داشت.
در اسرائیل نیز اوضاع به همین منوال در جریان است نارضایتی زیادی علیه طولانی شدن جنگ غزه وجود دارد که به این دلیل روزانه شاهد تظاهرات مردمی علیه کابینه جنگی نتانیاهو هستیم. می‌توان از نارضایتی داخلی در دو سمت نبرد به عنوان یک عامل بازدارنده قوی نام برد.
واکنش مجامع بین‌المللی
به گزارش خبرگزاری سی‌ان‌ان: آموس هوخشتاین فرستاده ویژه جو بایدن، برای جلوگیری از بیشتر شدن تنش اخیر بین اسرائیل و حزب الله و جلوگیری از جنگ به بیروت و تل‌آویو سفر کرد که این سفر بدون دستاوردی مهم بمنظور جلوگیری از جنگ بین طرفین به اتمام رسید و همچنین سازمان ملل متحد نیز از طرفین درگیر خواست که سطح تنش را پایین بیاورد و از وقوع جنگ در بین این نیروها هشدار دارد.
با توجه به ملاحظات اخیر هیچ کدام از طرفین توان یک جنگ را ندارند؛ هزینه جنگ در غزه برای اسرائیل به شدت سرسام آور بوده که اگر کمک‌های آمریکا و کشورهای اروپایی به منظور سر پا نگه‌داشتن این رژیم نبود توان ادامه این جنگ امکان نداشت. همچنین باید یادآور شد در فضای بین‌المللی تمام اذهان برعلیه اسرائیل است زیرا با توجه به جنایات مرتکب شده بر علیه غیرنظامیان در غزه دیگر آن حمایت افکار عمومی همانند سابق را ندارد و یک جنگ دیگر طبعات بسیار زیادی را در جوامع بین‌المللی برای آن‌ها بع دنبال خواهد داشت.
در طرف مقابل نیز حزب الله به تنهایی و بدون کمک همپیمانان خود آن طور که می‌باید توان یک درگیری کامل را نخواهد داشت. باید خاطر نشان کرد امکان وقوع درگیری در خاورمیانه نه به میزان نفرات نظامی و نه به توان لجستیکی طرفین بستگی ندارد بلکه به علاقه نیروهای حاضر برای جنگیدن بستگی دارد باید دید آیا این امکان در طرفین برای نبرد به وجود خواهد آمد یا نه؟
گزارش از سید سالار رحیمی، پژوهشگر مسائل خاورمیانه
بازنشر این مطلب با ذکر منبع «فراتاب» بلامانع است

 

نظرات
آخرین اخبار