کد خبر: 4601
تاریخ انتشار: 22 آبان 1395 - 13:15
واقعا چه شد که کلینتون که اکثریت تحلیلگران و نظرسنجی ها وی را پیروز انتخابات می دانستند، رقابت را به ترامپ واگذار کرد؟

فراتاب- گروه بین الملل: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار شد و جمهوری خواهان توانستند پس از هشت سال کاخ سفید را مجددا تصاحب کنند. دونالد ترامپ با خلق معجزه توانست هیلاری کلینتون را شکست دهد و شگفتی ساز شود. ترامپ با این پیروزی عجیب نشان داد که نمی توان به نظرسنجی ها اعتماد کرد و عالم سیاست، صحنه وقوع حوادث غیرمنتظره است. اما واقعا چه شد که کلینتون که اکثریت تحلیلگران و نظرسنجی ها وی را پیروز انتخابات می دانستند، رقابت را به ترامپ واگذار کرد؟ در ابتدا به تحلیل نتایج می پردازیم.


نتایج انتخابات:
ترامپ توانست با کسب 59 میلیون و 907 هزار رای (47.2 درصد آرا) و کسب 306 رای الکترال بر هیلاری کلینتون با کسب 60 میلیون و 278 هزار رای (47.5 درصد آرا) و کسب 232 رای الکترال پیروز شود. نکته جالب در این رابطه این است که همانند انتخابات سال 2000 که ال گور از لحاظ آرای مردمی از جورج دبلیو بوش جلوتر بود، اما این آرای الکترال بود که بوش و ترامپ را برنده انتخابات ساخت. پس با این وضعیت در این سال ها دموکرات ها در هر انتخابات ریاست جمهوری که شکست خورده اند از وضعیت ایالتی و آرای الکترال شکست خورده اند، اما آرای مردم را داشته اند، که نشان دهنده اقبال بیشتر مردم به آنها است. در نتیجه دموکرات ها قربانی سیستم الکترال کالج هستند.
گری جانسون، کاندیدای حزب لیبرتارین هم با کسب 4 میلیون و 58 هزار نفر (3.2 درصد آرا) و جیل استاین، کاندیدای حزب سبز با کسب 1 میلیون 213 هزار رای (1 درصد آرا) در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
انتخابات امسال، انتخاباتی نزدیک و رقابتی بود. ترامپ در ایالت هایی توانست پیروز شود که چندین دهه بود به دموکرات ها رای می دادند. پیروزی ترامپ نه به خاطر تلاش بیشتر خودش بلکه به خاطر چندین عامل که به ضرر کلینتون بود و در ادامه به آنها اشاره می شود، بود. شکست کلینتون بدترین شکست کاندیدای حزب دموکرات از سال 1988 است که در آن انتخابات جورج بوش پدر با 426 رای الکترال، مایکل دوکاکیس را با 111 رای الکترال شکست داد. در انتخابات بعدی کاندیداهای دموکرات، بیل کلینتون (با کسب 370 و 379 رای الکترال) ال گور (266 الکترال) جان کری (251 الکترال) و باراک اوباما (365 و 332 الکترال) عملکرد بهتری داشتند.
کلینتون اگر می توانست سه ایالت سنتی خودشان یعنی ویسکانسین، میشیگان و پنسیلوانیا که از سال 1988 تاکنون به دموکرات ها رای می دادند را حفظ کند، الان با کسب 278 رای الکترال در مقابل 260 رای ترامپ، برنده انتخابات بود.
شب انتخابات و فردای انتخابات اکثر مردم فکر می کردند که دلیل پیروزی ترامپ افزایش مشارکت رای دهندگان عصبانی سفیدپوست بوده است. اما این گونه نیست چون آرای ترامپ کمتر از کاندیداهای جمهوری خواه شکست خورده دو انتخابات اخیر یعنی جان مک کین و میت رامنی است. مک کین 59 میلیون و 948 هزار رای به دست آورده بود و رامنی 60 میلیون و 933 هزار رای کسب کرده بود. عوامل شکست کلینتون را می توان این موارد دانست.


مشارکت پایین
در انتخابات امسال شاهد مشارکت پایین مردم بودیم. تنها 49 درصد از حائزین رای دادن در انتخابات شرکت کردند، این کمترین میزان مشارکت در انتخابات از سال 1996 تاکنون است. در انتخابات 2008 و 2012 میزان مشارکت 57 و 55 درصد بود. مشارکت امسال در کنار سال 1996 یکی از پایین ترین میزان مشارکت در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از سال 1932 است.


عدم محبوبیت
هم کلینتون و هم ترامپ در آمریکا دارای محبوبیت نیستند. یکی از دلایل کاهش مشارکت هم عدم علاقه مردم به این دو کاندیدا بود. براساس میانگین نظرسنجی ها محبوبیت کلینتون 45 درصد و عدم محبوبیت وی 55 درصد است و ترامپ یکی از معدود روسای جمهوری است که در هنگام انتخابات محبوبیت ندارد. محبوبیت ترامپ 38 درصد و میزان عدم محبوبیت وی 58 درصد است. این در حالی است که اوباما هم اکنون 52 درصد محبوبیت و 45 درصد عدم محبوبیت دارد.


عامل بردلی
یکی از نکاتی که در انتخابات امسال بسیار جلب توجه کرد غیردقیق بودن نظرسنجی ها و اشتباه پیش بینی آنها بود. در تمام نظرسنجی های قبل از انتخابات، کلینتون پیروز انتخابات بود. مسئله ای که در این رابطه مطرح می شود عامل بردلی است. داستان از این قرار است که در انتخابات سال 1982 فرمانداری کالیفرنیا، تام بردلی، شهردار سیاهپوست لس آنجلس کاندیدای دموکرات ها بود. در حالی که در تمام نظرسنجی ها بردلی پیشتاز بود، اما در انتخابات شکست خورد.
پس از این واقعه عامل بردلی در انتخابات آمریکا مطرح شد به این صورت که مردم در نظرسنجی ها خجالت می کشیدند که بگویند به یک سیاهپوست رای نمی دهند ولی در روز انتخابات بر اساس وجدانشان رای دادند و به یک سیاهپوست رای ندادند. البته این مسئله در انتخابات 2008 که اوباما پیروز شد، حل شد ولی هنوز درباره این که یک زن رئیس جمهور شود، حساسیت وجود دارد و آمریکایی ها برخلاف نظرشان در نظرسنجی ها رای دادند.
عدم حمایت دموکرات ها
میزان حمایت دموکرات ها از کاندیدای حزبشان در این انتخابات کاهش یافت. حتی اقلیت ها هم آن گونه که باید به کلینتون رای ندادند. در تمام زمینه ها رای کلینتون در مقابل با اوباما کاهش یافته است. رای کلینتون در میان حتی زنان و جوانان 18 تا 29 ساله، فقرا، شهرهای کوچک و روستاها، هیسپنیک ها و سیاهپوستان کاهش یافته است. رای کلینتون در مقایسه با اوباما در رابطه با زنان، 1 درصد (55 به 54 درصد). جوانان 18 تا 29 ساله، 6 درصد (60 به 54 درصد). فقرا، 8 درصد (50 به 52 درصد). شهرهای کوچک و روستاها، 6 درصد (48 به 34 درصد) . هیسپنیک ها، 6 درصد (71 به 65 درصد) و سیاهپوستان، 5 درصد (93 به 88 درصد) کاهش یافته است.
عملکرد ضعیف
کلینتون در شش ایالت، آیووا، ویسکانسین، میشیگان، پنسیلوانیا، اوهایو و فلوریدا که اوباما در سال 2008 و 2012 در آن ها پیروز شده بود، شکست خورد. کلینتون در حالی سه ایالت مهم و دژ دموکرات ها یعنی ویسکانسین، میشیگان و پنسیلوانیا را از دست داده که در آنها به ترتیب با فاصله 1 درصد، 0.3 درصد و 1.2 درصد شکست خورده است. این امر به علت غرور کاذب و تحلیل اشتباه کمپین کلینتون از پیروزی در این ایالت ها بوده است. کمپین کلینتون تا حدی به پیروزی در ویسکانسین اطمینان داشته است، که کلینتون حتی یک سفر به این ایالت نداشت. آرای کلینتون در میشیگان، پنسیلوانیا و ویسکانسین به ترتیب 13 درصد، 5 درصد و 15 درصد کمتر از آرای اوباما در سال 2012 بود.
جیل استاین
یکی از مهم ترین علت های شکست کلینتون را باید خانم دکتر جیل استاین، کاندیدای حزب سبز بدانیم. استاین که کاندیدای حزب لیبرال سبز بود، پایگاه رای مشترکی با کلینتون داشت و توانست همان بلایی را بر سر کلینتون بیاورد که راس پرو در انتخابات 1992 بر سر باب دال و رالف نیدر در انتخابات 2000 بر سر ال گور آورد.
به طور مثال فاصله آرای ترامپ با کلینتون در ویسکانسین 27 هزار رای است و استاین در این ایالت 30 هزار رای کسب کرده است. در میشیگان فاصله ترامپ با کلینتون 12 هزار رای است و استاین 50 هزار رای کسب کرده است. اگر استاین این آرا را از کلینتون کم نکرده بود، الآن کلینتون رئیس جمهور آمریکا بود. اگر آرای نیدر در فلوریدای جنجالی سال 2000 هم نبود، ال گور با پیروزی در آن ایالت، رئیس جمهور آمریکا می شد.


جیمز کومی

یکی از نقاط ضعف عمده کلینتون مسئله مربوط به رسوایی ایمیل ها در زمان وزارت امور خارجه بود. جیمز کومی جمهوری خواه که رئیس اف بی آی است با اعلام این نکته در 12 روز مانده به انتخابات که مجدداً پرونده ایمیل های کلینتون را بررسی می کند، ضربه بزرگی به کلینتون زد. با وجود این که این پرونده 4 ماه پیش بسته شده بود اما مجددا باز شد و پس از آن که معلوم شد مشکلی وجود ندارد، 1 روز قبل از انتخابات مجددا اعلام کرد مسئله ای وجود ندارد، اما این داستان اثر منفی اش را بر آرای کلینتون گذاشته بود.


سلامتی
مسئله سلامتی کلینتون که از سال 2011 مطرح بود و در 11 سپتامبر امسال به اوج خود رسید موجب شک و شبهه در میان برخی از رای دهندگان شد. در شب قبل از انتخابات هم مجددا فیلمی از کلینتون منتشر شد که در حال از دست دادن کنترل خودش در حین راه رفتن است.
ترامپ توانست با پیروزی قاطع در روستاها کلینتون را که پایگاهش در مناطق شهری بود شکست دهد. ترامپ توانست با پیشتازی در ایالت های صنعتی غرب میانه همانند میشیگان، ویسکانسین و پنسیلوانیا که اکثریت جمعیت شان سفیدپوستان بدون مدرک دانشگاهی هستند، پیروز شود. کلینتون در شهرهای بزرگ پیروز شد اما در شهرهای کوچک به ویژه شهرهای قطب صنعتی شکست خورد.
همه چیز دست به دست هم داد تا آن گونه که پولیتیکو در شب انتخابات گفته بود ترامپ برای پیروزی نیاز به معجزه دارد، رخ دهد و ترامپ، فرد غیر سیاسی پوپولیست ثروتمندی که تمایلات ضد اقلیت های دینی و نژادی دارد، چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا شود و حالا قصد دارد میراث اوباما را نابود کند. آمریکایی ها و به طور ویژه دموکرات هایی که حاضر به شرکت در انتخابات نشدند و سران حزب دموکرات که کاندیدای بهتری همچون برنی سندرز و جو بایدن را نادیده گرفتند، باید پاسخگو باشند و شاهد بدتر شدن اوضاع در دولت جمهوری خواه ترامپ باشد.
منبع: دیپلماسی ایرانی

نظرات
آخرین اخبار