کد خبر: 3875
تاریخ انتشار: 1 شهریور 1395 - 19:48
سخنگوی وزارت خارجه مطرح کرد:
بهرام قاسمی گفت: درباره موضوع روسیه آن چه که انجام شده یک کار موقت و با هماهنگی بوده است و باید تاکید کنم که روسیه نه در ایران پایگاه دارد و نه در ایران مستقر شده بلکه کار موقتی بوده که عجالتا پایان پذیرفت.

به گزارش فراتاب، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان، صبح امروز (دوشنبه) در نخستین نشست خبری خودبا اصحاب رسانه پس از انتصاب به این مسئولیت،در مورد اخبار اخیر منتشر شده در رسانه‌ها مبنی بر استفاده روس‌ها از پایگاه هوایی نوژه در همدان برای مبارزه با گروه‌های تروریستی در سوریه گفت: هیچ توافق‌نامه‌ای با روسیه در این ارتباط نداریم. روابط ما با روسیه در برخی از بخش‌ها راهبردی است و در برخی از حوزه‌ها مواضع دو کشور به هم نزدیک است که از جمله موضوع مبارزه با تروریسم و داعش و هر آن‌چه که منطقه را ناامن  و بی‌ثبات می‌کند، است. آن‌چه که برای ما مهم است موضوع امنیت کشورمان است. ما برای تامین امنیت کشورمان از هیچ کوششی دریغ نمی‌کنیم و یکی از اصولی که در این راستا دنبال می‌کنیم مبارزه با تروریسم است.

وی با بیان این‌که دو کشور در مورد داشتن همکاری مشترک با یکدیگر در این زمینه تفاهم‌هایی داشته‌اند، اظهار کرد: در مورد آن‌چه که اشاره شد این موضوع با مجوز و اطلاع قبلی ایران و بر اساس درخواست آن‌ها صورت گرفته که از فضای ما و برخی از امکانات ما برای مقابله با تروریسم در سوریه استفاده کنند.

عربستان دچار یک توهم جدی شده است

وی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با ادعاهای اخیر برخ از رسانه‌های  عربی و نزدیک به عربستان مبنی بر این که نیروهای نزدیک به ایران قصد داشتند که در عملیاتی سفیر عربستان در عراق را ترور کنند اظهار کرد: متاسفانه شبیه این‌گونه حرف‌ها از طرف عربستان زیاد زده می‌شود. عربستان در شرایط دشواری قرار دارد و برای ما جای تعجب ندارد که اقدام به فرافکنی کند و به دنبال یک دشمن فرضی باشد.

قاسمی هم‌چنین در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر این که عربستان از مریم رجبی یکی از سرکرده‌های گروهک تروریستی منافقین برای شرکت در مراسم حج دعوت به عمل آورده است گفت: متاسفانه عربستان با وجود میل باطنی ما دچار یک توهم جدی شده است.

وی گفت: دولت این کشور با توجه به مشکلاتی که از درون و بیرون با آن مواجه است دست به یک سری حرکاتی هیجانی و نابخردانه می‌زند که راه به جایی نمی‌برد. عربستان در همین چارچوب هر نقطه بدی را که پیدا می‌کند و هر زخم چرکینی را که در این ارتباط مشاهده می‌کند به آن دست می‌زند با این تصور که از این راه می‌تواند فشاری را نیز به ایران بیاورد و اخبار اخیر منتشر شده نیز در همین راستاست.

قاسمی با اشاره به حضور چندی پیش یکی از شاهزاده‌های عربستانی در نشست منافقین در پاریس اظهار کرد: با توجه به اقداماتی که عربستان انجام داده از نظر ما جای تعجبی ندارد که این کشور اقدام به این گونه کارهای غلط و نادرست بکند  و ما امیدواریم که عقلانیت به مجموعه تصمیم‌گیری این کشور باز گردد. آن‌ها در تصمیم‌گیری‌های‌شان به آینده کشورشان توجه کنند و بدانند که ایجاد ثبات و امنیت در منطقه به نفع همه از جمله عربستان است.

طلب های زیادی از آمریکا داریم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به این سوال که اخیرا گفته شده چند نفر در ایران به اتهام دو تابعیتی بودن دستگیر شده‌اند، اظهار کرد: تا آنجایی که من از سیستم قضایی اطلاع دارم هیچ فردی به دلیل دو تابعیتی بودن دستگیر نشده و اتهام افراد دستگیر شده چیز دیگری بوده است.

وی در پاسخ به سوال همین خبرنگار که برخی از مقامات کشور نیز دو تابعیتی هستند؟ اظهار کرد: من اطلاع خاصی در این مورد ندارم. تا جایی که می‌دانم این موضوع برای مقامات ممنوع است.

قاسمی هم‌چنین در واکنش به سوال خبرنگاری که از او پرسید، یک عضو کمیسیون قضایی مجلس گفته است طلب دولت ایران از آمریکایی‌ها هیچ ربطی به برجام نداشته و باید آمریکایی‌ها این طلب را بپردازند؟ تصریح کرد: باید دید که منظور ایشان کدام طلب است. ما بعد از انقلاب در زمینه‌های گوناگونی در ارتباط با آمریکایی‌ها طرح دعاوی کرده‌ایم و آن‌ها نیز نسبت به ایران این ادعاها را مطرح کرده‌اند. برخی از این دعاوی حل و فصل شده، برخی از آن‌ها پرونده‌هایشان هم‌چنان باز است و روند رسیدگی ادامه دارد و باید دید که منظور ایشان کدام طلب است. ما طلب‌های زیادی داریم که در حال حاضر آن را دنبال می‌کنیم که در روندهای مختلفی قرار دارد و همان‌طور که گفته‌ام برخی از آن‌ها حل و فصل شده یا به مرحله نهایی رسیده و برخی دیگر نیز روند پیگیری آن‌ها در حال طی شدن است.

قرابت سیاسی و اقتصادی ایران به آمریکای لاتین

سخنگوی وزارت امور خارجه  با اشاره به اولین سفر وزیر خارجه کشورمان به آمریکای لاتین  گفت: این سفر از روز یک‌شنبه آغاز شده و آقای ظریف در هفت روز به شش کشور آمریکای لاتین سفر می‌کند. وی با اشاره به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های خوبی که در این منطقه وجود دارد خاطر نشان کرد: برخلاف برخی از تصورات قرابت‌های زیادی در زمینه سیاسی و اقتصادی بین ایران و کشورهای این منطقه وجود دارد.

قاسمی به اهمیت دیپلماسی اقتصادی اشاره کرد و گفت:‌ یکی از اهداف عمده این سفر بسترسازی و زمینه‌سازی برای گسترش همکاری‌های اقتصادی بین ایران و کشورهای این منطقه است. وزیر خارجه کشورمان را در این سفر هشتاد فعال اقتصادی که عمدتا از بخش خصوصی هستند همراهی می‌کنند و این نشان می‌دهد چه اشتیاقی در بخش خصوصی برای گسترش همکاری‌ها وجود دارد و این اشتیاق و تمایل دو طرفه است.

وی با تاکید مجدد بر این‌که در آمریکای لاتین پتانسیل خیلی خوبی برای افزایش همکاری‌های وجود دارد ادامه داد: در دولت‌های گذشته برای ارتقای روابط و گسترش همکاری‌ها تلاش‌هایی شده است و ارتباطات خوبی با برخی از این کشورها وجود داشته و ما نیز در همین مسیر ادامه فعالیت می‌دهیم.

تکذیب خبر بازداشت شدن سفیر ژاپن

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به اخبار منتشر شده به نقل از سفارت ژاپن در تهران مبنی بر این‌که سفیر ژاپن در تهران در اردیبهشت ماه در یک مراسم مهمانی که در آن مصرف مشروبات الکلی صورت می گرفته به مدت چند ساعتی بازداشت شده است، گفت:‌ من خبر بازداشت ایشان را تائید نمی‌کنم. تا آنجا که اطلاع داریم سوء تفاهمی برای دقایقی پیش آمده است. ایشان به دلیل این‌که کارت‌شان همراهشان نبوده مورد سوال قرار گرفتند. فرد همراه سفیر با وزارت خارجه تماس گرفته و پس از آگاهی وزارت خارجه پیگیری‌های لازم در مورد ایشان با توجه به مصونیت‌های دیپلماتیکی که از آن برخوردار هستند انجام شده و مسأله حل شده است.

روابط ایران و ترکیه

قاسمی هم‌چنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با مباحث منتشر شده مبنی بر سفر قریب‌الوقوع رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر ترکیه به تهران گفت:‌ ما روابط خوبی با همسایگان‌مان از جمله ترکیه داریم. در مورد موارد مختلف نظرات مشابهی داریم و در مورد برخی از مسائل نیز اختلاف‌نظرهایی وجود دارد که این یک امر طبیعی است.

وی با اشاره به ماجرای اخیر کودتا در ترکیه گفت: ایران اولین کشوری بود که در این زمینه واکنش نشان داد و آقای ظریف در ساعت یک بامداد توییتی را در محکومیت این اتفاق منتشر کردند. ما در واقع اولین کشوری بودیم که در این ارتباط موضع‌گیری کردیم و دوستان ما در ترکیه نسبت به این موضوع اهمیت زیادی قائل هستند. بعد از تحولات اخیر در ترکیه رایزنی‌ها و گفت‌وگو بین مقامات دو کشور تشدید شده و از روز بعد از کودتا گفت‌وگو با دوستان در مورد سفر آقای ظریف به این کشور انجام گرفت و بنا به درخواست دوستان در ترکیه مقرر شد که این سفر درش زمان مناسبی که وضعیت این کشور در حالت ثبات بیش‌تری قرار می‌گیرد انجام شود.

قاسمی به سفر یک روزه ظریف به ترکیه و مذاکرات مفصلی که بین ایران و مقامات این کشور در مورد مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی در جریان این سفر انجام شد، اشاره کرد و افزود: قرار شد که رایزنی‌های فشرده بین دو کشور در ارتباط با تحولات منطقه ادامه پیدا کند و در همین چارچوب پنج‌شنبه هفته گذشته چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه سفری به تهران داشت و مذاکرات پنج ساعته‌ای با وزیر خارجه کشورمان انجام داد.

وی با تاکید بر این‌که قرار است رایزنی‌ها و تماس‌ها بین مقامات دو کشور در سطوح مختلف و در تمام زمینه‌ها ادامه یابد تا بتوانیم در جریان این رایزنی ها همکاری‌های دو کشور را افزایش دهیم، افزود: در حال حاضر بحث سفرهای زیادی مطرح است ولی برای سفر آقای اردوغان به تهران هنوز تاریخی مشخص نشده است.

پاسخ به انتقاد

قاسمی در مورد اظهارنظر برخی از تحلیل‌گران مبنی بر این‌که وزارت خارجه در برخی از حوزه‌ها عملکرد فعالی نداشته است؟ تصریح کرد: در کشور چند صدایی حاکم است و نظرات مختلف مطرح می‌شود.

وی با اشاره به گسترش تعاملات ایران با کشورهای مختلف در طول فعالیت دولت یازدهم گفت: در برخی از مناطق آن‌قدر که توقع داشتیم پیشرفت نداشته‌ایم ولی این ناشی از ناکارآمدی دولت یا وزارت خارجه نیست و دارای دلایل خاصی بوده است.

قاسمی با اشاره به فضای جدید بین‌المللی که در ارتباط با ایران در عرصه جهانی ایجاد شده است، ادامه داد: برخی از ایجاد چنین فضایی برای ایران نگران شدند و مسیر حرکت خود را تغییر دادند که یکی از این کشورها عربستان بوده است. عربستان تصور نمی‌کرد که ما در صحنه جهانی بتوانیم به جایگاه بهتری برگردیم و از روند اتفاقات صورت گرفته نگران شد و تصور کرد که وضعیت جدید ایران می‌تواند برای این کشور تهدید کننده باشد. اما این تصور بر اساس یک توهم است و بر اساس همین توهم دست به یک سری اقدامات و کارشکنی‌هایی زده است.

او ادامه داد: من نمی‌پذیرم که در وزارت خارجه در ارتباط با آن‌چه شما مطرح کردید کم کاری شده یا فعالیتی وجود نداشته است. هر کشوری که دست دوستی به سمت ما دراز کرده و برای همکاری با ایران اعلام آمادگی کرده ما دستش را به گرمی فشرده‌ایم و برای گسترش روابط اعلام آمادگی کرده‌ایم.

اختلاف نظرها با ترکیه طبیعی است

قاسمی در مورد روابط اخیر ایران وترکیه و جایگاه مسأله سوریه در رایزنی‌های اخیر مقامات دو کشور اظهار کرد: بحث سوریه بحث بسیار پیچیده‌ای است و به همین خاطر تاکنون اقدامات در این زمینه به نتیجه مطلوب نرسیده است.

وی با بیان این‌که ناامنی ایجاد شده در این کشور باعث ایجاد بی‌ثباتی در کل منطقه شده است، تصریح کرد: ما در حوزه سوریه با ترکیه مقداری اختلاف‌نظر داشتیم و نگاه‌ها یکسان نبود و این یک امر طبیعی است؛ در حال حاضر مشغول رایزنی‌های جدیدی هستیم تماس‌ها را بیشتر کرده‌ایم و این تماس‌ها و تعاملات این فرصت به وجود می‌آید که نشست‌های رو در رو بیش‌تر شود و ما امیدواریم در این نشست‌ها باعث ایجاد قرابت‌های بیش‌تری بین دو کشور در مورد مسائل منطقه شود و بتوانیم از ظرفیتی که دو کشور از آن برخوردارند برای بازگرداندن ثبات به منطقه استفاده کنیم.

امکان ارتقای روابط با انگلیس در سطح سفیر

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه نشست خبری خود با رسانه‌های داخلی و خارجی در پاسخ به سوالی در ارتباط با امکان ارتقای روابط تهران و لندن به سطح سفیر تصریح کرد: یکی از اهداف سیاست خارجی ما این است که با کشورهایی که با آن‌ها دارای روابط هستیم و امکانش وجود دارد روابط خود را در سطح عادی یا حتی بیش‌تر ارتقا دهیم که یکی از این کشور ها انگلستان است.

بهرام قاسمی با اشاره به این که مدتی روابط ایران و انگلستان به دلایل برخی از مسائل که شما نیز در جریان آن هستید، دچار تنش شده بود افزود: در حال حاضر سفارت دو کشور در تهران و لندن در سطح کاردار فعال است و امکان ارتقای روابط به سطح سفیر نیز وجود دارد و ما امیدواریم که با تفاهم هایی که در آینده صورت می‌گیرد این اتفاق بیافتد.

پیگیری وضعیت بازداشت شدگان در کویت

وی هم‌چنین در ارتباط با آخرین وضعیت بازداشت شدگان ایرانی در کویت گفت: از وضعیت آن‌ها اطلاع جدیدی ندارم ولی همان‌طور که پیش از این اعلام کردیم وضعیت آن‌ها بلافاصله بعد از دستگیری از سوی سفارت ایران مورد پیگیری قرار گرفت و این پیگیری‌ها هم‌چنان ادامه دارد.

استقرار هواپیماهای روسی ربطی به وزارت خارجه نداشت

در ادامه این نشست خبرنگاری خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه  گفت: «در هفته گذشته در سیاست خارجی و مسائل منطقه‌یی دو اتفاق مهم در ارتباط با ایران رخ داد. اول سفر چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه به تهران بود که این خبر در ابتدا از سوی ترک‌ها اعلام شد و بعدا با فاصله زمانی از سوی وزارت امور خارجه  ایران مورد تایید قرار گرفت، و موضوع دوم بحث استفاده روسیه از پایگاه هوایی نوژه بود که این خبر در ابتدا توسط وزارت دفاع  روسیه اعلام شد و در ادامه انتشار این خبر مقامات ایرانی موضع‌گیری کردند. نظر شما در ارتباط با این تاخیرها چیست؟ که بهرامی در پاسخ تصریح کرد: بدون شک هرچه کار شفاف‌تر انجام شود و خبررسانی به موقع انجام شود این امر نیکویی است و کسی با آن مخالفت ندارد در مورد سفر وزیر خارجه ترکیه به تهران قرار دو کشور این بود که این سفر بعد از انجام شدن اطلاع‌رسانی شود و در هنگام وقوع این موضوع رسانه‌یی نشود و دو کشور بر اساس این توافق عمل کردند گرچه ممکن است به‌خاطر اختلاف ساعت در مناطق جغرافیایی وجود دارد به نظر برسد این اطلاع‌رسانی همزمان نبوده ولی باید گفت که این اعلام تقریبا همزمان بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد بحث روسیه نیز توضیح داد: آن چه که در ارتباط با مساله روسیه شما به آن اشاره کردید ربطی به وزارت امور خارجه نداشت ولی تا آن‌جا که ما می‌دانیم توافق این بوده که در یک محدوده زمانی این خبر را اعلام کنند، بعد از این که روس‌ها این خبر را اعلام کردند آقای شمخانی نیز در این ارتباط موضع‌گیری کردند. قرار نبوده پنهان کاری شود بلکه به دلیل حساسیت کار این توافق وجود داشته که بعد از انجام عملیات این مساله اطلاع‌رسانی شود.

قاسمی ادامه داد: درباره موضوع روسیه آن چه که انجام شده یک کار موقت و با هماهنگی بوده است و باید تاکید کنم که روسیه نه در ایران پایگاه دارد و نه در ایران مستقر شده بلکه کار موقتی بوده که عجالتا پایان پذیرفت.

در آینده ترکیه واقعیت‌های سوریه را بیش‌تر درک می‌کند

در ادامه نشست چندین سوال از سخنگوی وزارت امور خارجه در ارتباط با نگاه ایران و ترکیه در مورد مساله سوریه و امکان نزدیک شدن دیدگاه دو کشور در این زمینه پرسیده شد که قاسمی در پاسخ گفت: همان‌طور که پیش از این مطرح کردم موضوع سوریه موضوع پیچیده و حساسی است و بخاطر این حساسیت است که تاکنون تلاش‌ها برای حل این بحران راه به جایی نبرده است.

قاسمی تاکید کرد: ما بر مواضع قبلی خود در مورد موضوع سوریه ایستاده‌ایم و تاکید داریم که راه‌حل نظامی، راه‌حل این بحران نیست. بلکه باید از طریق راه‌حل سیاسی در این ارتباط عمل شود و تصمیم گیرنده نهایی در مورد سرنوشت این کشور مردم سوریه هستند. همان‌طور که پیش از این گفتم ما با ترکیه در مورد سوریه اختلاف نظر داشتیم و هنوز بخشی از این اختلاف نظرها وجود دارد و انتظار نداریم که با یکی دو دیدار و نشست به یک تفاهم برسیم.

این دیپلمات ارشد ایرانی تاکید کرد: این که در آینده ترکیه واقعیت‌های سوریه را بیش‌تر درک می‌کند و در ارتباط با این بحران تغییر مواضع خواهد داشت یا نه، قابل پیش‌بینی نیست ولی در مجموع ما معتقدیم که با توجه به نقش دو کشور در منطقه این نشست‌ها و تعاملات بین دو کشور می‌تواند به صلح و ثبات در منطقه کمک کند.

ویدر پاسخ به سوالی مبنی بر این که راه‌حل ایران برای متقاعد کردن ترکیه در ارتباط با بحران سوریه چیست و آیا ممکن است دو کشور دست به اقدام مشترکی به مانند آن چه که بین ایران و روسیه رخ داده بزنند؟ توضیح داد: ترکیه همسایه مهم ماست و دو کشور در دوران مختلف در زمینه‌های مختلف با یکدیگر مراوده داشتند، ما معتقد هستیم که باید با همسایگان‌مان از جمله ترکیه همکاری و تعامل داشته باشیم و از ظرفیت‌های یکدیگر برای افزایش همکاری‌های دو جانبه استفاده کنیم.

قاسمی تصریح کرد: در مورد مسائل مختلف منطقه ممکن است در مورد برخی از مسائل با ترکیه اشتراک نظر داشته باشیم و در مورد برخی این اشتراک نظر وجود نداشته و اختلاف نظر بین دو کشور حاکم باشد، ولی این مانع تعامل نمی‌شود. در مورد سوریه ما هیچ اصراری نداریم که دیگری را متقاعد کنیم و مواضع خود را به آن‌ها دیکته کنیم. دیگران هم نمی‌توانند مواضع خود را به ایران دیکته کنند در این نشست‌ها هر دو طرف مواضع  و دیدگاه خود را بیان می‌کنند و ممکن است در جریان این صحبت‌ها به برخی از نقاط مشترک نیز دست پیدا کنیم.

وی تاکید کرد: این گونه نیست که ما بخواهیم نظر ترکیه را عوض کنیم و خود ترکیه هست که باید تصمیم‌گیری کند. ایران و ترکیه بخاطر همسایه بودن‌شان مسائل مرزبانی دارند و در این زمینه یک سری همکاری‌های مشترک داشته و دارند.

خبرنگاری خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه  اظهار کرد شما در سخنان خود تاکید کردید که ایران معتقد است راه‌حل بحران سوریه سیاسی است ولی ایران هفته گذشته طبق اخبار منتشر شده پایگاه هوایی نوژه را برای بمباران سوریه در اختیار روس‌ها قرار داده است و به نظر می‌رسد بین آن چه که شما می‌گویید و آنچه که عمل شده تناقض وجود دارد که او پاسخ داد: آن چه که در مورد سوریه گفتم مربوط به مسائل داخلی سوریه بود و این که سرنوشت این کشور را باید مردم سوریه تعیین کنند. برخی از کشورها در جریان این بحران به دنبال این بودند که دولت سوریه سرنگون شود در حالی که جایگزین مناسب نیز برای آن وجود نداشته است و اگر این اتفاق افتاده بود اکنون کسی جز داعش در دمشق حاکم نبود.

وی تصریح کرد: ولی در بحث مبارزه با تروریسم همان‌طور که اشاره شد ما در این زمینه جدی هستیم و همکاری که شما مطرح کردید حول مبارزه با تروریسم است.

سفر دیپلمات های انگلیس و فرانسه با اطلاع وزارت خارجه بود

سخنگوی وزارت امور خارجه  در مورد حواشی ایجاد شده در ارتباط با سفر دو دیپلمات انگلیسی و فرانسوی به کردستان و اخبار متناقضی که در این ارتباط و اهداف آن‌ها از سفر منتشر شده است توضیح داد: سفر  آن‌ها به منطقه با اطلاع‌رسانی به وزارت امور خارجه  انجام شده و وزارت امور خارجه و تشریفات آن در جریان این سفر بوده است و این سفر بدون هماهنگی صورت نگرفته است و معمولا وقتی وزارت امور خارجه در جریان این مسائل است دیگر ارگان‌های مربوطه نیز مطلع می‌شوند.

قاسمی تاکید کرد: تا آنجا که ما می‌دانیم تخلف خاصی صورت نگرفته و آن‌ها با مجوز این سفر را انجام داده‌اند.

او ادامه داد: در مورد این که چه چیزی باعث شده که طبق اخبار منتشر شده نیروی انتظامی به آن‌ها مشکوک شود و آن‌ها را متوقف کند گزارش خاصی را وزارت امور خارجه از سوی نهادهای امنیتی و انتظامی دریافت نکرده و اگر چنین گزارشی وصول شود وزارت امور خارجه  از حقوق حقه خود در این ارتباط استفاده می‌کند و پیگیری‌های لازم را انجام خواهد داد.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان این که این دو دیپلمات بعد از این که مشخص شده دیپلمات هستند، راه خود را ادامه داده و دستگیری به مانند آن چه که در رسانه‌ها مطرح شده وجود نداشته در پاسخ به این سوال که آیا وزارت امور خارجه در جریان بوده است که هدف این دیپلمات از سفر، کاری یا تفریحی بوده است؟ گفت: دیپلمات‌هایی که در تهران هستند می‌توانند به نقاط مختلف ایران سفر کنند و عمدتا این موضوع را به وزارت امور خارجه  اطلاع می‌دهند.

وی ادامه داد: در برخی از مواقع سفرهایی که از سوی آن‌ها انجام می‌شود سفرکاری است و با هماهنگی‌ انجام می‌شود. مثلا استاندار یا کارخانه خاصی در فلان استان از این دیپلمات‌ها برای سفر  دعوت می‌کنند و گاهی این سفرها تفریحی است. برای دیپلمات‌های مقیم در تهران جهت سفر به مناطق مختلف کشور محدودیتی وجود ندارد و آن‌ها اطلاع‌رسانی می‌کنند تا امنیت‌شان تامین شود.

قاسمی تاکید کرد: در مورد موضوع تخلفی که شما اشاره کردید در مورد این دو دیپلمات تخلف عمده‌ای به ما گزارش نشده البته ممکن است در بلندگوهای مختلف کسانی در این ارتباط صحبت کرده باشند و حتی خواستار مجازات آن‌ها شده باشند ولی تا زمانی که از نهادهای امنیتی و نظامی گزارشی دریافت نکنیم ما اقدامی انجام نمی‌دهیم و تاکنون چنین گزارشی دریافت نشده است.

این دیپلمات ارشد کشورمان تاکید کرد: اگر دیپلماتی حقوق حقه ما را زیر پا بگذارد یا به آن بی‌اعتنایی کند ما نیز مثل همه جای دنیا به صورت جدی با این موضوع برخورد می‌کنیم ولی این برخورد باید بر اساس گزارش مستند و متقن باشد و نه براساس یک بیانیه و یا اظهار نظر افراد.

ادامه گفت و گوها با اتحادیه اروپا

سخنگوی  وزارت خارجه در ادامه نشست مطبوعاتی یک ساعت و نیمه خود با خبرنگاران در ارتباط با برگزاری گفت‌وگوهای حقوق بشری بین ایران و اتحادیه اروپا و مباحث منتشر شده در این زمینه گفت:‌ بحث این مذاکرات مسأله جدیدی نیست و ما بیش از دو دهه است که با عناوین متفاوت با کشورهای اروپایی نشست مشترک داشته‌ایم. زمانی این گفت‌وگوها با عنوان گفت‌وگوهای انتقادی برگزار می‌شد. در یک دوره زمانی تبدیل به مذاکرات سازنده شد و در همین چارچوب کمیته‌های مختلفی در حوزه مسائل مورد مذاکره از جمله مسائل حقوق بشر، حمل و نقل، محیط زیست و ... ایجاد شده بود.

وی با بیان این که در مقطعی این گفت‌وگوها متوقف شد ادامه داد: در فضای جدید علاقه‌مند هستیم که این گفت‌وگوها را ادامه دهیم و این اشتیاق از سوی دو طرف است.

قاسمی با بیان این که ما در مورد حقوق بشر دارای دیدگاه‌ها و نگاه‌هایی هستیم و علاقه‌مند هستیم که آن‌ها از این دیدگاه‌ها واقف شوند ادامه داد: آن‌ها نیز دیدگاه‌های خاص خود را در این ارتباط دارند و این نشست‌ها می‌تواند دو طرف را در این مورد به هم نزدیک کند و حتی به همکاری مشترک نزدیک شود. این مذاکرات انجام خواهد شد و چیز جدیدی نیست و ما از اعلام مواضع خود نگران نیستیم و تردیدی را در این زمینه به خود راه نمی‌دهیم.

سفارت ایران در سوییس فعال است

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که مدتی است سفارت ایران در سوییس در حد کاردار فعالیت می‌کند و تعیین نشدن سفیر باعث شده که ما از ظرفیت‌هایی که در این کشور برای تعاملات بانکی و اقتصادی وجود دارد، نتوانیم به نحو احسن استفاده کنیم تاکید کرد:‌ در هر کشوری سفیر نقش بسیار زیادی دارد و می‌تواند در ارتقای روابط موثر باشد. سفارتخانه ما در سوییس فعال و باز است. با تمام توان کار می‌کند و سعی می‌کند که نبود سفیر را جبران کند. گرچه همان‌طور که اشاره کردم حضور سفیر بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

او با بیان این که در وزارت خارجه بعضا این اتفاق می‌افتد که به دلایلی افرادی برای ماموریت تعیین می‌شوند ولی بعدا به خاطر برخی از مسائل از جمله مسائل خانوادگی جابه‌جا می‌شوند، ادامه داد: امیدواریم که هر چه زودتر سفیر جدید ایران در سوییس معرفی شود.

وی با بیان این که این موضوع درستی است که نباید هیچ سفارتخانه‌ای را بدون سفیر باشد ولی متاسفانه این موضوع در مورد سوییس اتفاق افتاده است، ادامه داد:  در مورد تاثیر این موضوع در بحث تعاملاتی که شما اشاره کردید ما احساس نگرانی بالایی نداریم ولی همانطور که گفتم امیدواریم با صحبت‌های اخیری که انجام شده هر چه زودتر فردی مناسب به این محل ماموریتی اعزام شود.

در مسائل داخلی کشورها دخالت نمی‌کنیم

سخنگوی وزارت خارجه در مورد مسائل بحرین و تحت فشار بودن شیعیان از سوی حکومت آل خلیفه در این کشور گفت:‌ ما در مسائل داخلی کشورها دخالت نمی‌کنیم ولی آن چه که در مورد شیعیان در این کشور رخ می‌دهد موضوع تلخی است و دولت این کشور برای سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی که دارد، شیعیان را سپر این مشکلات کرده است.

وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان این که ما از تشکیل شورای عالی سیاسی در یمن استقبال می‌کنیم و این حق مردم یمن است که در ارتباط با سرنوشت خود تصمیم گیری کنند گفت: ما امیدواریم که مردم یمن بتواند هر چه زودتر به راه‌حلی دست پیدا کنند که بتوانند از وضعیت اسفبار موجود خارج شوند چرا که متاسفانه در حال حاضر مردم در این منطقه با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند.

در این نشست مطبوعاتی، خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه در مورد سفر آتی ظریف به نیویورک جهت شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل و این که آیا در جریان این سفر آقای ظریف با جان کری، وزیر خارجه آمریکا دیدار دو جانبه‌یی خواهد داشت یا نه گفت:‌ سفر آقای ظریف به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل انجام می‌شود و این سفر مثل سال‌های گذشته انجام می‌شود. ایشان ملاقات‌های متعددی با همتایان خود از کشورهای مختلف طبق روال انجام خواهند داد و این که در حال حاضر مشخص باشد چه ملاقات‌هایی تنظیم شده کمی زود است و روزهای قبل از برگزاری مجمع و اجلاس این ملاقات‌ها و رایزنی‌ها مشخص می‌شود.

او در مورد اختلافی که بین ایران، روسیه و ترکیه در مورد اکراد وجود دارد گفت: همانطور که اشاره شد در مورد این موضوع بین سه کشور اختلاف نظر وجود دارد و نگاه‌ها متفاوت است. بحث روسیه با ایران و ترکیه در این زمینه متمایز است چون روسیه با کردها هم مرز نیست و حتی ممکن است بحث استفاده ابزاری از آن‌ها نیز مطرح باشد.

وی با بیان این که مواضع ایران و ترکیه در جاهایی می‌تواند مشترک و در جاهایی متعارض باشد در مورد مشکل موجود بین کردها و دولت ترکیه تصریح کرد: این موضوع مسأله جدیدی نیست و از مدت‌ها قبل مطرح بوده و اکنون نیز به نحو دیگری مطرح شده است.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال مبنی بر این که آیا ممکن است که بین ایران و روسیه و ترکیه در مورد بحران سوریه مثلث مشترکی جهت همکاری ایجاد شود، اظهار کرد: سوریه در گفت‌وگوها و رایزنی‌هایی که با کشورهای مختلف انجام می‌شود یکی از مباحث عمده است ولی اظهارنظر در مورد  آن چه که شما اشاره کردید زود است.

او با بیان این که ما با روسیه یک جور همکاری داریم و با ترکیه به نحو دیگری و این رابطه در مورد هر کدام بر اساس تعریف مشخص‌اش انجام می‌شود، ادامه داد: در حال حاضر ترکیه و روسیه سعی می‌کند به وضعیت قبل بازگردند و ما از تجدید روابط بین این دو کشور استقبال می‌کنیم و معتقدیم باید از وضعیتی که وجود داشت عبور کنند.

این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان با بیان این که رایزنی‌ها و گفت‌وگوهایی که در حال انجام است، می‌تواند در نهایت در جایی منجر به اشتراک نظر بین سه کشور ایران، روسیه و ترکیه شود، اظهار کرد: ولی این که این موضوع در چه مقطی چگونه و در چه مباحثی صورت خواهد گرفت پیش‌بینی‌اش در عرصه دیپلماسی امکان پذیرنیست.

قاسمی در مورد وضعیت سرنشینان لنج‌های ایرانی که درطی مدت اخیر از سوی عربستان بازداشت شده‌اند گفت:‌ ما در وزارت خارجه نسبت به پیگیری وضعیت ایرانیان در خارج از کشور جدی هستیم و نسبت به آن پیگیریم.

وی با اشاره به روابط سرد و نامطلوب ایران و عربستان در حال حاضر خاطرنشان کرد: به خاطر این موضوع ما نمی‌توانیم وضعیت این عزیزان را به صورت مستقیم پیگیری کنیم ولی بخش کنسولی از راه‌های مختلفی در وزارت خارجه پیگیر این موضوع است.

قاسمی با تاکید بر این که پیگیری وضعیت این افراد جزو وظایف ذاتی وزارت خارجه است گفت:‌ گاهی مسیر در پیگیری این‌گونه پرونده‌ها طولانی و کند می‌شود ولی ما پیگیری پرونده آن‌ها را جزو وظایف خود می‌دانیم و به آن عمل می‌کنیم.

او در مورد اجلاس سه جانبه رییسان‌جمهور ایران، آذربایجان و روسیه که چندی پیش در باکو برگزار شد و هم‌چنین توافقات انجام شده بین ایران و آذربایجان جهت تسهیل رفت و آمد بین شهروندان دو کشور اظهار کرد: اجلاس سه جانبه ایران، آذربایجان و روسیه در باکو برگزار شد، پیش از آن اجلاس وزیران خارجه سه کشور در همین شهر برگزار شده بود و برگزاری چنین اجلاس‌هایی می‌تواند در مورد سایر کشورها نیز محقق شود.

تسهیل رفت و آمد سیاست وزارت خارجه است

سخنگوی وزارت خارجه در بخش دیگری از صحبت‌هایش در پاسخ به سوال مطرح شده افزود:‌ یکی از سیاست‌های وزارت خارجه تسهیل رفت و آمد بین ایران و دیگر کشورها از جمله کشورهای اطراف است چنان که ما موضوع لغو روادید را در مورد ترکیه، گرجستان انجام داده‌ایم و از هفته قبل نیز در مورد ارمنستان اجرایی شد. در مورد بحث آذربایجان نیز دو کشور توافق کردند که برای رفت و آمد شهروندان‌شان و تسهیل این موضوع، اقداماتی انجام دهند و لغو روادید مرحله عالی کار است که امیدواریم آن هم در زمان مناسبش اتفاق بیفتد.

وی با بیان این که آذربایجان قول داده که تسهیل روادید را بیش‌تر کند، ادامه داد: بین دو کشور اشتراکات زیادی در زمینه‌های مختلف از جمله فرهنگی وجود دارد و بر همین اساس شهروندان دو کشور برای رفت و آمد علاقه‌مند هستند و تسهیل این موضوع می‌تواند به صنعت گردشگری نیز کمک کند.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که چرا ایران با وجود ادامه حوادث تروریستی در ترکیه موضوع ممنوعیت سفر به ترکیه را لغو کرده است؟  اظهار کرد: حوادث تروریستی که رخ می‌دهد تلخ است البته در برهه‌ای نگرانی‌ها در مورد این موضوع بیش‌تر بود و وزارت خارجه سفر گردشگران ایرانی به این کشور را ممنوع اعلام کرد ولی وقتی وضعیت به یک ثبات نسبی رسید این ممنوعیت لغو شد.

قاسمی گفت :به خاطر دو انفجار نمی‌توان تمام راه‌ها را بست. در برخی از کشورها این‌گونه حوادث رخ داده است مثل آلمان و فرانسه و این موضوع دلیل نمی‌شود که از طرق رسمی در ارتباط با این رفت و آمده‌ها ممنوعیت ایجاد کنیم. البته هموطنان ما در انتخاب مقصد خود هوشیار هستند و با دقت این کار را انجام می‌دهند و می‌دانند که از سفرهای غیرضروری باید پرهیز کنند.

او تصریح کرد: ما ممنوعیتی که وجود داشت را برطرف کردیم و تصمیم‌گیری در این زمینه را به سازمان گردشگری و آژانس‌های مسافرتی واگذار کردیم که بنشینند و با گفت‌وگو با یکدیگر به نحوی برنامه‌ریزی کنند که در این سفرها امنیت و حرمت شهروندان ایرانی حفظ شود. همان‌طور که گفتم هموطنان‌مان نیز هوشیار هستند و با دقت مسیر سفر خود را انتخاب می‌کنند.

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو گفت:‌ گفت‌وگوها بین ایران و ترکیه در ارتباط با سوریه فقط محدود به موضوع بشار اسد نبوده و ما در زمینه‌های دیگر این بحران از جمله معارضان نیز گفت‌وگو کرده‌ایم.

 

 

نظرات
آخرین اخبار