کد خبر: 3390
تاریخ انتشار: 10 مرداد 1395 - 18:23
حسین موسویان در گفت و گو با رادیو آمریکا مطرح کرد:
موسویان گفت: برجام ظرفیتی فراتر از توافق با ایران دارد و می‌تواند کاربرد منطقه‌ای و جهانی داشته باشد. اگر اوباما و قدرت‌های جهانی در مورد عاری سازی خاورمیانه و جهان از بمب هسته‌ای حسن نیت دارند و جدی هستند، اصول برجام را اجرا کنند تا خاورمیانه و جهان از س

به گزارش فراتاب، سیدحسین موسویان دیپلمات ارشد پیشین کشورمان در مصاحبه‌ با شبکه رادیویی آمریکا در مورد در مورد برجام، توان موشکی، منافقین، روابط ایران و آمریکا به سوالات این رسانه پاسخ داد.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا ایران نمی‌تواند به آمریکا اعتماد کند؟ گفت: دلیل آن سیاست‌های آمریکا در 60 سال گذشته است. من در کتاب خود در مورد روابط ایران و آمریکا مفصل این دلایل را توضیح داده‌ام تا مردم آمریکا بدانند چرا ایران به آمریکا اعتماد ندارد. دخالت آمریکا در کودتا علیه مصدق، تحمیل دیکتاتوری شاه به ایران، حمایت از تجاوز صدام به خاک ایران، سیاست تغییر رژیم در ایران و تحمیل بدترین تحریم‌ها از جمله این دلایل است.

این دیپلمات پیشین کشورمان درباره توافق ایران و 1+5 بر سر برجام با وجود مخالفت‌های زیاد در آمریکا از جمله کنگره اظهار کرد: آمریکا در مورد بحران هسته‌ای ایران سه راه در پیش رو داشت: جنگ، تحریم یا دیپلماسی. جنگ را در درافغانستان و عراق تجربه کرده بود و نتایج فاجعه بار آن را لمس کرده بود و قصد تکرار این اشتباه را نداشت. آمریکا تحریم ایران را 10 سال تجربه کرد و شکست خورد چون با افزایش تحریم، ایران افزایش توان هسته‌ای خود را افزایش داد. آمریکا فهمید که ایرانی‌ها توان مقاومت در مقابل تحریم را دارند و به توسعه توان هسته‌ای ادامه خواهند داد و از نقطه گریز هم خواهد گذشت. از این رو فقط دیپلماسی ماند. آمریکا دیپلماسی جدی هسته‌ای را هم از شهریور سال 1392 با دیدار کری ـ‌ ظریف آغاز کرد و روی چهار اصل توافق شد که ایران شفافیت حداکثری را بپذیرد و تضمین‌های لازم در مورد عدم انحراف به سمت بمب هسته‌ای را بدهد و آمریکا و قدرت‌های جهانی هم حق ایران در مورد غنی‌سازی و آب سنگین را بپذیرند و تحریم‌های هسته‌ای را بردارند.

موسویان ادامه داد: همه قدرت‌های جهانی قبول دارند که برجام جامع‌ترین توافق عدم گسترش سلاح‌های هسته‌ای در تاریخ است زیرا شامل شفافیت‌های حداکثری و همه تضمین‌های لازم در مورد عدم انحراف به سمت ساخت بمب هسته‌ای است. برجام ظرفیتی فراتر از توافق با ایران دارد و می‌تواند کاربرد منطقه‌ای و جهانی داشته باشد. اگر اوباما و قدرت‌های جهانی در مورد عاری سازی خاورمیانه و جهان از بمب هسته‌ای حسن نیت دارند و جدی هستند، اصول برجام را اجرا کنند تا خاورمیانه و جهان از سلاح هسته‌ای عاری شود.

به گزارش ایسنا، وی در پاسخ به این پرسش که مخالفان می‌گویند ایران در خط کره شمالی حرکت می‌کند و قصد دارد بمب بسازد چرا که آنها هم اول با قدرت‌های جهانی توافق کردند و اجازه بازرسی دادند بعد زیرزمینی کارشان را کردند و بمب ساختند. آیا ایران همین نیت را دارد؟ اظهار کرد: یک تفاوت بزرگ بین ایران و کره شمالی هست. ایران داری یک حکومت دینی است. هر دو رهبر عالی ایران بعد از انقلاب یعنی آیت‌الله خمینی و آیت‌الله خامنه‌ای فتوای مذهبی در مورد حرمت سلاح‌های کشتار جمعی دارند که این تعهدی فراتر از ان پی تی است. بهترین دلیل صداقت ایران هم دوره‌ای است که صدام در تجاوز به ایران از بمب شیمیایی استفاده کرد و آمریکا و اروپا هم حمایت کردند و حدود یکصد هزار ایرانی کشته و مجروح شدند، اما آیت‌الله خمینی با مقابله به مثل ایران در استفاده از سلاح‌های شیمیایی مخالفت کرد. این بهترین تضمین است زیرا ایران در زمان جنگ هم در مورد استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی مقابله به مثل نکرده است و این اثبات می‌کند که ایران هیچ‌گاه بعد از انقلاب دنبال بمب نبوده است.

این مقام پیشین ایران خاطرنشان کرد: قبل از انقلاب، این آمریکا بود که توان هسته‌ای ایران را بنیانگذاری کرد و می‌خواست شاه قدرت هسته‌ای شود. بعد از انقلاب ایران ایران نه به دنبال غنی‌سازی بود و نه آب سنگین. تنها درخواست ایران تکمیل نیروگاه بوشهر و تامین سوخت از خارج بود. ایران پانزده سال برای این خواست مذاکره کرد و آمریکا حتی با یک نیروگاه هسته‌ای هم مخالفت کرد. از این رو آمریکا با سیاست مانع‌تراشی خود، ایران را مجبور کرد برای تامین سوخت خودکفا شده و غنی‌سازی راه بیاندازد.

وی در پاسخ به این پرسش که فتوی مذهبی رهبر ایران شامل همه سلاح شیمیایی است یا سلاح هسته‌ای را هم شامل می‌شود؟ گفت: فتوا شامل همه سلاح‌های کشتار جمعی اعم از هسته‌ای و شیمیایی و بیولوژیک می‌شود و ایران آن را هم به طور کتبی به شورای امنیت سازمان ملل داده است.

موسویان درباره ادعای نشانه‌های برنامه ساخت بمب هسته‌ای در سایت پارچین با بیان این‌که "این یک ادعای بی‌جا است" تاکید کرد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به طور مستمر تصریح کرده که ایران نه بمب هسته‌ای دارد و نه نشانه‌ای دال بر انحراف ایران به سمت ساخت بمب هسته‌ای یافت شده است. آژانس بعد از ده هزار ساعت نفر بازرسی فشرده شامل بازرسی از پارچین صراحتا عدم انحراف برنامه هسته‌ای ایران به سمت بمب هسته‌ای را تایید کرد. ادعای آژانس در مورد یک احتمال بود که بعد از برجام هم ایران اجازه دسترسی‌های لازم را به آژانس داد. آنها هم هیچ نشانه‌ای پیدا نکردند از این رو پرونده بسته شد.

این دیپلمات پیشین ایرانی درباره برخی اینکه گفته می‌شود ایران دسترسی‌های لازم را به آژانس نداده است؟ گفت: این هم یک ادعای بی‌جاست. بعد از برجام آژانس رسما تایید کرده که ایران دسترسی‌های لازم را داد. پرونده اتهامات مبنی بر احتمال برنامه ساخت بمب در ایران ( پی ام دی) بسته شد و به تاریخ پیوست.

وی ادامه داد: ایران دسترسی لازم را داد و پرونده بسته شد. هیچ کشوری هم به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه نمی‌دهد هر وقت میلش کشید به هر سایت نظامی دسترسی داشته باشد. آمریکا هم اجازه نمی‌دهد. معاهده ان پی تی مجوز نمی‌دهد که آژانس هر وقت خواست هر سایت نظامی را در کشورهای عضو بتواند بازرسی کند.

موسویان درباره همکاری ایران و کره شمالی در ساخت کلاهک هسته‌ای با بیان این‌که "چنین دیدارها و گفت‌گوهایی رسما تایید نشده است" اظهار کرد: خوب است بدانید که روابط ایران با کره جنوبی بسیار وسیع‌تر و استراتژیک تر از روابط با کره شمالی است. اگر یک تعداد کمی تبادل هیئت با کره شمالی وجود دارد، ده‌ها برابر آن با کره جنوبی وجود دارد. هم‌چنین ایران با چین و روسیه و بلوک شرق هم روابط مهمی در مورد تکنولوژی صلح‌آمیز هسته‌ای دارد. اگر آمریکا و اروپا هم درها را باز کنند، ایران همان همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای را با بلوک غرب خواهد داشت. آمریکا و غرب چند دهه است ماده چهار ان پی تی در مورد انتقال تکنولوژی صلح‌آمیز هسته‌ای را در مورد ایران نقض کرده‌اند. سیاست جهان غرب در مورد بستن درهای تکنولوژی صلح‌آمیز هسته‌ای به ایران موجب کشیده شدن ایران به جهان شرق برای تامین نیازهایش شد. از سویی ایران در مورد سلاح‌های متعارف هم با روسیه و چین و بلوک شرق روابط مهمی دارد. اما این غرب بود که راه همکاری در مورد سلاح‌های متعارف با ایران را بست. آمریکا و غرب صدها میلیارد دلار پیشرفته‌ترین سلاح‌های متعارف را در اختیار عربستان و همسایگان ایران قرار می‌دهند اما تا ایران یک قرارداد با روسیه می‌بندد، جیغ و داد راه می‌اندازند.

وی گفت: آمریکا ایران، روسیه، چین، سوریه و لیبی و... را تهدید تلقی می‌کند. قرار نیست هر کشوری که آمریکا آن را تهدید تلقی کرد، بمیرد. آنها به حیات و فعالیت‌ها ادامه خواهند داد. اما ایران در مورد سلاح‌های کشتار جمعی سه حرف با آمریکا و جهان غرب دارد. اول این‌که براساس معاهده ان پی تی آمریکا و قدرت‌های جهانی موظف بوده‌اند همه سلاح‌ها را نابود کنند. چهل سال است که آمریکا و قدرت‌های جهانی با حفظ سلاح‌های هسته‌ای خود، معاهده ان پی تی را نقض کرده‌اند. بیست هزار بمب هسته‌ای موجود آمریکا و روسیه نقض آشکار معاهده ان پی تی است. دوم این‌که آمریکا و قدرت‌های جهانی مدعی مبارزه با سلاح‌های هسته‌ای هستند اما در عمل هم روابط استراتژیک با اسراییل و پاکستان و هند دارند در حالی‌که این کشورها ان پی تی را قبول ندارند ضمن اینکه بمب هسته‌ای هم ساخته‌اند. سوم بدترین تحریم‌ها علیه ایرانی اعمال شده است که هم عضو ان پی تی است و هم بمب هسته‌ای ندارد و هم برنامه ساخت بمب هسته‌ای ندارد.

موسویان در پاسخ به این که اما آمریکا با پاکستان روابط استراتژیک ندارد؟ گفت: بیشترین کمک‌های مالی آمریکا به به پاکستان و اسراییل است.

وی درباره وارد کردن تجهیزات هسته‌ای از طریق عبدالقدیرخان از پاکستان به ایران اظهار کرد: وقتی غرب پانزده سال با حق مشروع ایران مقابله کرد، همه راه‌های قانونی و مشروع تامین تجهیزات و تکنولوژی صلح‌آمیز هسته‌ای را به روی ایران بست، در حقیقت ایران را مجبور کرد به هر طریق ممکن حق مشروع خود را کسب کند. اما اتهام برنامه ساخت بمب دروغ بود و بازرسی‌های آژانس در طول دوازده سال هم ثابت کرد که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده است. جمع‌بندی آژانس هم ملاک و معیار مقررات جهانی است با این وجود نم‌یدانم چرا دست از این اتهام دروغین برنمی‌دارند.

این دیپلمات پیشین کشورمان ادامه داد: من واقعا متاسفم که منبع اطلاعات غربی‌ها گروهک تروریستی منافقین است. گروهکی که قبل از انقلاب آمریکایی‌ها را کشتند و بعد از انقلاب هم هفده هزار ایرانی بی‌گناه را ترور کردند، رییس‌جمهور و نخست‌وزیر و رییس قوه قضاییه و ده‌ها وزیر و نماینده مجلس را در ایران ترور کردند و در تجاوز صدام به ایران هم همراه متجاوز به خاک کشور خودشان تجاوز کردند. شما منبع‌تان چنین گروه تروریستی است که حتی تا دو سه سال قبل هم در لیست گروه‌های تروریستی دولت آمریکا بودند. استناد شما به ادعاهای گروهک تروریستی منافقین مثل این است که به ادعاهای داعش در مورد آمریکا و غرب استناد شود.

وی درباره ادعای اخیر سرویس اطلاعاتی آلمان که اعلام کرده ایران به طور غیرقانونی دنبال تجهیزات هسته‌ای است که کاربری نظامی دارند؟ گفت: اگر سرویس اطلاعاتی آلمان مدرکی دارد که باید به آژانس یا دولت ایران ارائه دهد. سرویس‌های اطلاعاتی کشورها ادعاهای مختلف علیه یکدیگر دارند. سرویس‌های اطلاعاتی ایران هم ادعاهای زیادی دارند. در بحث هسته‌ای، معاهده ان پی تی و نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ملاک مقررات جهانی است نه نظر منافقین یا یک سرویس اطلاعاتی. آژانس رسما تایید کرده که ایران به همه تعهداتش عمل کرده و برنامه هسته‌ای ایران هم صلح‌آمیز بوده است.

موسویان درباره آزمایش‌های موشکی ایران تصریح کرد: حرف شما در مورد ظرفیت مثل این است که بگویید فروش نفت خطرناک است چون ظرفیت این را دارد که ایران با پولش فلان کار را انجام دهد. ایران نه موشک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای دارد و نه بمب هسته‌ای. درست است که ایران قدرت موشکی دارد. منشاء قدرت موشکی ایران هم به دوران تجاوز صدام به خاک ایران برمی‌گردد. زمانی که قدرت‌های جهانی به صدام موشک دادند و بر اثر اصابت صدها موشک به ایران، دهها هزار ایرانی کشته و مجروح شدند و ایران مجبور شد برای دفاع از خود به قدرت موشکی دست یابد. قدرت موشکی ایران هم قانونی و مشروع است وهم صرفا در محدوده سلاح‌های متعارف. آمریکا و قدرت‌های جهانی ده‌ها میلیارد دلار سلاح موشکی و غیر موشکی به همسایه‌های ایران می‌فروشند آنگاه می‌خواهند ایران را در دفاع از خود محدود کنند. بعد از انقلاب یک کشور عربی به خاک ایران تجاوز کرد و یک میلیون ایرانی شهید و مجروح شدند. تهران باید توان دفاعی کشور را تقویت کند تا واقعه تجاوز به ایران تکرار نشود.

این دیپلمات با سابقه کشورمان با اشاره به خود درباره موضوع هسته‌ای اظهار کرد: در این کتاب نظرات ایران و غرب را در کنار هم گذاشته تا خواننده به واقعیات بحران هسته‌ای پی ببرد واقعیاتی که مردم آمریکا هیچ‌گاه نشنیده‌اند تا بدانند که مسبب این بحران سیاست‌های آمریکا بوده است. ضمن اینکه راه‌حل بحران هسته‌ای هم ارائه شده است. کتاب ایران و آمریکای من هم ثابت می‌کند که ایران همیشه و در همه دولت‌ها اعم از دولت هاشمی، خاتمی یا احمدی‌نژاد برای حل تخاصم‌ها حسن نیت به خرج داده اما آمریکا نخواسته است. حتی در مورد دولت آقای احمدی‌نژاد هم نشان داده‌ام که ایشان تلاش‌ها و حسن نیت‌های زیادی به خرج داد که طرف آمریکایی امتناع کرد. موسویان درباره نظر مردم ایران درباره آمریکا گفت: مردم ایران با مردم آمریکا دشمنی ندارند. ده‌ها آمریکایی توریست سالیانه به ایران می‌روند و از میهمان‌نوازی ایرانی‌ها متحیر می‌شوند.مشکل ایران با سیاست‌های دولت آمریکاست. البته خیلی از مردم کشورهای عرب متحد آمریکا از مرم آمریکا متنفرند در حالی‌که دولت‌های‌شان متحد استراتژیک واشینگتن هستند. شما آمریکایی‌ها هم دیدید که پانزده نفر از نوزده نفر حمله به برج‌های دوقلوی نیویورک اهل سعودی بودند.

نظرات
آخرین اخبار