کد خبر: 2391
تاریخ انتشار: 28 خرداد 1395 - 18:17
در مذاکرات برجامی ظریف با اشتاین مایر و جان کری مطرح شد:
آلمان بدون تردید قدرت اول اقتصادی اروپاست که روابط سنتی و تاریخی مهمی با ایران داشته است. این کشور از نظر توسعه و تقویت توان تکنولوژی برتر و تامین مالی پروژه‌ها و نیز جذب سرمایه‌گذاری خارجی در ایران پنانسیل اول بین قدرت‌های غربی است.

فراتاب- محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که در صدر یک هیات بلندپایه سیاسی به نروژ سفر کرده بود، روز چهارشنبه در سومین روز سفر خود به این کشور، با جان کری وزیر امور خارجه آمریکا دیدار کرد. در این دیدار که در حاشیه اجلاس اسلو فروم صورت گرفت، طرفین به مدت 75 دقیقه در پشت درب های بسته درباره نحوه اجراء و رفع موانع برجام به گفت و گو و رایزنی پرداختند.

در همین راستا خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی ضمن اشاره به این دیدار اعلام کرد: مهمترین محور گفت و گوهای ظریف کری در هتل ( رادیسون بلو )، تدام اجرای برجام و رایزنی در خصوص بحران های منطقه خاورمیانه، بخصوص بحران سوریه بود. این خبرگزاری همچنین گزارش داد: این دیدار یک روز پس از تاکید رهبر عالی ایران (مقام معظم رهبری) مبنی بر پایبند نبودن آمریکایی ها در زمینه رفع تحریم های ایران صورت گرفته است. لازم به ذکر است، جان کربی سخنگوی وزارت‌ امور خارجه نیز در نشست خبری سه شنبه شب خود در این رابطه گفته بود: ما تاکنون به تمام تعهدات خود طبق برجام پایبند بوده‌ایم و به این کار ادامه می‌دهیم. ما هم‌چنین تاکنون با دولت‌های متحد و بخش خصوصی برای شفاف‌سازی در خصوص رفع تحریم‌ها هم‌زمان با روز اجرای برجام به طور فعال تعامل کرده و به این کار ادامه می‌دهیم. بنابراین واضح است که آمریکا در این مسیر قرار نگرفته است و ما مانع از تجارت قانونی با ایران همان‌گونه که از زمان اجرای برجام مجاز شده است نشده و نخواهیم شد.

همچنین وزارت خارجه آمریکا نیز طی بیانیه ای، ضمن اشاره به دیدار یک ساعته وزرای خارجه ایران و آمریکا، اعلام کرد که در این دیدار، جان کری بر اهمیت نقش و نفوذ ایران بر دولت سوریه برای تضمین انتقال کمک های بشردوستانه و لزوم حفظ آتش بس با معارضان سوری تاکید کرده است.

دیدار معاونین وزارت خارجه با هماهنگ کننده ارشد برجام

از سوی دیگر همزمان با دیدرا وزرای خارجه ایران و آمریکا، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونین وزارت خارجه کشورمان دومین دور از مذاکرات خود با هلگا اشمیت معاون مسئولان سیاست خارجی اتحادیه اروپا و استفان مال هماهنگ کننده ارشد برجام در وزارت خارجه آمریکا را به پایان بردند. به گفته منابع خبری در این دیدارها نحوه اجرای برجام و رفع موانع پیش روی آن، به خصوص موانع ایران برای همکاری های پولی- بانکی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.

نقش کلیدی آلمان در دوران پسا برجام

همزمان با پایان سفر محمدجواد ظریف به نروژ، قرار است وی در چهارمین روز از سفر اروپایی خود به آلمان سفر کرده و با فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان دیدار کند. حسین موسویان دیپلمات ارشد و سفیر سابق کشورمان در آلمان در همین ارتباط در گفت و گویی اظهار داشت: آلمان بدون تردید قدرت اول اقتصادی اروپاست که روابط سنتی و تاریخی مهمی با ایران داشته است. این کشور از نظر توسعه و تقویت توان تکنولوژی برتر و تامین مالی پروژه‌ها و نیز جذب سرمایه‌گذاری خارجی در ایران پنانسیل اول بین قدرت‌های غربی است. از این رو در دوران پسابرجام آلمان می‌تواند نقش کلیدی در تحول در روابط ایران و اروپا ایفاء کند. به گزارش ایسنا، وی گفت: آلمان انگیزه بالایی برای ایجاد یک جهش بزرگ در روابط اقتصادی با ایران را دارد. برای تحقق این جهش اقدامات مشترک ضروری است. رفع موانع بانکی از سوی آمریکایی‌ها یکی از این موارد مهم است اما مواری هم هست که به طور دو جانبه بین تهران و برلین باید حل شود.

موسویان همچنین با تاکید بر ضرورت گشایش بیمه "هرمس" آلمان اظهار کرد: در دوران تحریم‌ها و به خاطر تحریم روابط بانکی، ایران قادر به پرداخت بخشی از تعهدات خود به شرکت‌های آلمانی نبوده استو اکنون تا این بدهی‌ها که حدود 500 میلیون یورو است، تسویه یا استمهال نشود، بیمه دولتی آلمان، هرمس، قادر به گشایش‌های جدید بزرگ نخواهد بود. اگر بیمه هرمس آلمان گشایش بزرگ را رقم زند، سایر بیمه‌های غربی هم بلافاصله اقدام خواهند کرد. چنانچه این تحول رخ دهد، یک جهش قابل توجهی در روابط بانکی ایران و اروپا به وجود خواهد آمد. این یک نمونه است. من مطمئن هستم دوستان من در وزارت خارجه به ویژه سفیر ایران در آلمان که تبحر بالایی در امور اقتصادی هم دارد، لیست بلند بالایی برای آقای ظریف آماده کرده‌اند.

در همین رابطه، ظریف در نشست خبری مشترک با همتای آلمانی خود، گفت: روابط ایران و آلمان مستحکم و دیرینه است که با دشواری هایی مواجه شد و ما آن را پشت سر گذاشته ایم.

به گزارش ایسنا، وی با اشاره به اینکه نگاه ما به آلمان نگاه خوبی از روابط دوکشور است، خاطرنشان کرد: حضور موسسات مالی آلمانی در ایران و متقابلا ایرانی ها در آلمان به نفع دو کشور و ثبات در منطقه  و جهان خواهد بود.

ظریف با بیان اینکه در حوزه های زیادی مثل صلح و امنیت منطقه، دو کشور نظرات نزدیکی دارند افزود: افراط گرایی خطری همگانی است و امروز در موج حضور پناهندگان در آلمان نتایج افراط گرایی را مشاهده می کنید. وزیر امور خارجه کشورمان با تاکید براینکه نیاز به همکاری جهانی برای مقابله با افراط وجود دارد اظهار کرد: ما معتقدیم برای مبارزه با تروریسم و افراط باید به راه حل های سیاسی بیاندیشم.

وی ادامه داد: راه حل نظامی تنها بخشی از این مبارزه علیه افراط شامل اقتصاد، امور اجتماعی و باز گرداندن افراد به متن جامعه و جلوگیری از دستیابی افراطیون به منابع مالی و انسانی جدید است.

ظریف گفت: ما بیش از هرچیز نیاز داریم که مشکلات منطقه را از راه سیاسی حل کنیم. ظریف اضافه کرد: به عنوان شریک آلمان علاقه مند به همکاری با اتحادیه اروپا و کشورهای مهم آن مانند آلمان برای حل و فصل موضوع سوریه، عراق، یمن و لبنان هستیم و امیدواریم بحث های بیشتری داشته باشیم.

فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان نیز در این نشست، 

درباره مذاکرات خود با ظریف گفت: ما درباره بحران هاي منطقه صحبت كرديم و بحراني كه امروز هر دو نگران آن هستيم، عدم ثبات در خاورميانه است و به عراق و سوريه با نگراني مي نگريم. اشتاين ماير با اظهار اميدواري نسبت به ديدارهاي مشترك در هفته هاي آينده اظهار داشت: در مذاكرات آتي درباره عراق و سوريه صحبت مي كنيم تا بتوانيم به كمك رساني بيشتر و راه حل بهتري دست يابيم.

وي تصريح كرد: اميدواريم گفت و گوهاي ژنو درباره سوريه بزودي از سر گرفته شود و با نتايجي كه از كنفرانس وين به دست آورديم بتوانيم به راه حل برسيم.

اشتاين ماير با اشاره به اينكه اكنون دوران گذار را پشت سر مي گذاريم بيان كرد: اميدواريم در ژنو بتوانيم به نتيجه برسيم و نماينده سازمان ملل در امور سوريه كه هم ما و هم ايران رابطه خوبي با او داريم بتواند به زودي زماني را براي اجلاس در نظر بگيرد.

اشتاين ماير همچنین خاطرنشان كرد: از جواد عزيز صميمانه براي اينكه دوبار من را در تهران پذيرفته است تشكر مي كنم. گفت و گوهاي خوبي داشتيم و لازم است اگر مي خواهيم مذاكرات را تجديد كنيم بحث هاي سياسي و اقتصادي را گسترش دهيم.

نروژی ها به طور عملی وارد تعامل با ایران شدند

از سوی دیگر، مجید نیلی سفیر ایران در نروژ نیز، در خصوص سفر محمدجواد ظریف به این کشور و دیدارهایی که در خصوص گسترش روابط دو جانبه میان ایران و نروژ صورت گرفته است، اظهار داشت:  همکاری‌های دوجانبه و رایزنی‌های منطقه‌ای و شرکت در اجلاس اسلو را مهم‌ترین محورهای سفر ظریف به نروژ بود. این اجلاس برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت زیادی دارد، چرا که پس از توافق هسته‌ای ایران می‌تواند الگویی برای سایر کشورها باشد.

نیلی در رابطه با حضور جان کری وزیر امورخارجه آمریکا در اجلاس اسلو  نیز گفت: حضور وزیر خارجه آمریکا در این اجلاس برای این است که وزن بیشتری به این گفت‌و‌گوها داده شود و حضور ایران در اجلاس "اسلو" هم به دلیل کمک به حل بحران‌های جهانی و گفت‌و‌گو‌های دو جانبه با مقام‌های حاضر است.

سفیر کشورمان در نروژ در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با تعاملات تهران ـ‌ اسلو گفت: حوزه نفت و گاز، سلامت و شیلات جز مهم‌ترین بخش‌های همکاری دو کشور است. علاوه بر این در بخش کشتی‌سازی و بیمه کشتی‌ها هم نروژ پیشرو است. نیلی همچنین با اشاره به دو برابر شدن درخواست‌های سفر به ایران از نروژ افزود: نروژی‌ها اهل قرارداد بستن نیستند ولی به طور عملی وارد تعامل با کشورمان شدند. در حال حاضر هم شرکت‌های دو طرف همکاری‌های خود را آغاز کرده‌اند.

 این دیپلمات کشورمان ایرانیان مقیم نروژ را قشری تحصیل‌کرده خواند و خاطرنشان کرد: حدود19  هزار ایرانی در این کشور اقامت دارند که همگی جز اقشار تحصیل‌کرده هستند. وی در مورد حجم روابط تهران ـ اسلو نیز گفت: تعاملات دو کشور در سال 2015 حدود 13 میلیون یورو بوده و امسال در چهار ماه اول سال میلادی به 8 میلیون یورو رسیده است.

نظرات
آخرین اخبار